fallback

Британците плащат повече за употребявани коли, отколкото за новите им варианти

Ръстът в цените на автомобилите втора ръка едва ли ще се забави скоро

15:31 | 20.10.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор

За живеещите във Великобритания шансовете да платят повече за използван автомобил, отколкото за чисто новия му вариант, стават все по-големи, посочва Bloomberg.

Дилърите намират толкова трудно автомобили втора ръка, че 17% от колите на не повече от година сега са по-скъпи от чисто новите си варианти, твърди Auto Trader Group Plc. Това представлява повишение от нивото от само 4% в началото на годината, заяви британският пазар на превозни средства в сряда.

Купувачите на използвани автомобили във Великобритания са плащали с около четвърт повече, за да купят кола втора ръка миналата седмица, отколкото през същия период на миналата година, тъй като „изключително силното“ търсене се сблъсква със слабото предлагане.

„Не очакваме ръстът в цените да се забави скоро“, казва Ричард Уолкър, който следи данните и докладите на групата, по имейл.

Производителите на автомобили като Volkswagen и Stellantis остават в хватката на световния недостиг на чипове, който се влоши през третото тримесечие, когато огнищата на Covid-19 спряха заводите за опаковане и тестване на чипове в Югоизточна Азия. Продажбите на автомобили в Европа са напът да спаднат дори под ниските нива от миналата година, когато пандемичните ограничения задушиха доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още