fallback

Bloomberg: Hertz купува 100 000 автомобила Tesla

Веднага след новината акциите на производителя на електрически автомобили поскъпнаха с над 4%

15:37 | 25.10.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Само четири месеца след като излезе от фалит, компанията за коли под наем Hertz Global Holdings е направила поръчка за 100 хил. автомобила Tesla. Това е първата стъпка от амбициозния план да електрифицира флота си, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Това е най-голямата единична поръчка на електрически автомобили в историята и представлява около 4,2 млрд. долара от приходите на Tesla, съобщават източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Макар че компаниите за автомобили под наем обикновено изискват големи отстъпки от производителите, размерът на поръчката предполага, че Hertz ще плати сума, близка до обявените цени.

Веднага след излизането на новината акциите на Tesla поскъпнаха с 4,3% в предпазарната търговия в Ню Йорк, насочвайки се към нов рекорд, след като за кратко успя да задмине Facebook по пазарна капитализация. Лидерът сред електрическите автомобили отчете ръст в цената на акциите си от 7,9% миналата седмица, отбелязвайки девета поредна седмица на повишение – най-дългата от 12-седмичната поредица от началото на 2020 г. Книжата са поскъпнали с 41,4% през последните три седмици.

Автомобилите ще бъдат доставени през следващите 14 месеца, твърдят източниците. Седаните Model 3 ще бъдат достъпни за наемане в офиси на Hertz в големите американски пазари и части от Европа от началото на ноември. Клиентите ще имат достъп до мрежата на Tesla от суперзарядни станции, а Hertz ще изгради и собствена инфраструктура, допълват още източниците.

Планът за електрификация, който в крайна сметка ще обхване почти всички половин милион автомобила и камиона на Hertz в цял свят, е най-голямата инициатива на компанията, откакто излезе от фалит през юни. Тя сигнализира, че новите собственици на Hertz – Knighthead Capital Management и Certares Management, са решени да разтърсят индустрията, доминирана от няколко големи играчи, които обикновено се променят бавно.

Към 30 юни Hertz имаше кеш в размер на 1,8 млрд. долара. Съотношението задължения спрямо собствен капитал - ключов показател за финансово здраве, се бе подобрил до 2,4 от почти 10 в края на 2019 г., сочат регулаторни документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още