fallback

Toyota хвърля ръкавицата на Tesla с електромобил, предлагащ пробег от 500 км

Първият масов електромобил на най-големия автомобилен производител в света ще се появи на пазара в средата на следващата година

14:40 | 01.11.21 г. 11

Японската автомобилна група Toyota Motor Corp. разтърси автомобилната индустрия преди повече от две десетилетия, когато предложи първия в света масов хибрид. След това обаче най-големият автомобилен производител в глобален мащаб за 2020 г. изостана в надпреварата за пазара на изцяло електрически превозни средства. Toyota се надява да навакса с първия си чист електромобил, който се доближава до гамата на лидера в сегмента Tesla Inc., пише Nikkei Asia Review. 

SUV моделът bZ4X предлага пробег от около 500 км с едно зареждане на батерията при версията с предно предаване и 460 км за опцията all-wheel-drive. Подобен пробег остава зад Model 3 на Tesla, Ariya на Nissan Motor и ID.3 на Volkswagen. Представител на техническия екип на Toyota обаче подчерта дългия живот на батерията на автомобила и надеждната система за управление, заявявайки, че моделът на компанията се отличава от другите автомобили на пазара със своите технологии, разработвани в продължение на години.

Toyota представи на света първия масово произвеждан хибрид Prius през 1997 г., като компанията продължава да трупа опит в тази област.

Електромобилът bZ4X, който ще се появи на пазара в средата на 2022 г., ще разполага с батерия от 71,4 киловатчаса (кВтч) и ще поддържа капацитет от 90% в продължение на повече от 10 години. Това ще бъде възможно с помощта на система, която ще наблюдава напрежението и температурата на батерията, следейки за признаци на прегряване.

Моделът ще бъде изграждан на нова платформа, първата за Toyota, посветена изцяло на електрическите автомобили и разработена съвместно със Subaru.

Toyota

Опцията за бързо зареждане на батерията ще позволи 80-процентното ѝ запълване за 30 минути. Опцията за интегриран соларен панел позволява генерирането на достатъчно енергия за допълнителен пробег от 1800 км годишно.

Автомобилът е и първият в портфолиото на Toyota, който разполага с технологията steer-by-wire, което означава, че воланът и гумите не са свързани физически, а използват електрически системи за управление, както и електрическа ос, интегриран мотор и инверторно задвижване.

Toyota планира да продава по 8 милиона електрически превозни средства до 2030 г., включително 2 милиона изцяло електрически автомобили и такива с водородни горивни клетки. Автомобилният производител инвестира 1,5 трилиона йени (13,2 млрд. долара) в производството на батерии в глобален мащаб. Планът ѝ включва и изграждането на завод за батерии в САЩ.

Електрическият bZ4X, представен като концептуално превозно средство по-рано тази година, е първият от седемте автомобила от серията bZ, които Toyota планира да пусне в продажба до 2025 г. Той ще бъде произведен в заводи на концерна в Япония и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още