fallback

Бъдещето на Херберт Дийс като шеф на Volkswagen е под въпрос

Надзорният съвет на германския автомобилен гигант ще обсъди дали Дийс ще запази поста си след продължаващ конфликт между него и синдикатите

15:57 | 03.11.21 г. 2

Комисия към надзорния съвет на германската автомобилна група Volkswagen AG планира да обсъди бъдещето на главния изпълнителен директор Херберт Дийс на фона на продължаващия конфликт между ръководителя на най-големия автомобилен концерн в Европа и работническите организации, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата. 

Напрежението сред работниците ескалира, след като според редица медийни публикации по време на септемврийското заседание на надзорния съвет Дийс е заявил, че 30 хил. работни места са застрашени от прехода към електрическа мобилност.

В края на октомври лидерът на синдиката на работниците във Volkswagen Даниела Кавало обвини Дийс в незаинтересованост относно притесненията на работниците, след като ръководителят на концерна отмени срещата си с представители на профсъюзите, първоначално насрочена за 4 ноември. Вместо това Дийс реши да пътува за САЩ, където трябваше да разговаря с местни инвеститори и политици.

За да потуши напрежението, Дийс в крайна сметка отмени пътуването си, за да вземе участие на срещата с работниците.

В края на лятото надзорният съвет на Volkswagen удължи договора на Дийс като главен изпълнителен директор до 2025 г. с идеята да му позволи да реализира плана на концерна да измести конкурента Tesla от първото място на пазара на електрически коли.

Дийс, бивш ръководител в BMW, се присъединява към Volkswagen през юли 2015 г., като три години по-късно е назначен за главен изпълнителен директор. Той е върл привърженик на електрическата мобилност и се застъпва за новите технологии, включително и за цифровизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още