IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар в САЩ дава надежди за облекчаване на инфлацията

Цените на употребяваните коли се понижават през януари, като спад е отчетен и при новите превозни средства

22:15 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордното покачване на цените на автомобилите в САЩ - което помогна за ускоряването на инфлацията до 40-годишен връх – е напът да отшуми, споделят пред Bloomberg две компании за онлайн продажби на коли.

Цените на употребяваните автомобили, които се покачваха с годишен темп от над 50% в някои моменти по време на пандемията от коронавирус, се насочиха в посока надолу през миналия месец, според CoPilot, онлайн приложение за закупуване на автомобили. Цените достигнаха своя връх през двете седмици след коледните празници, като оттогава са се понижили с около 1,4%, показват данните на фирмата.

TrueCar, друга подобна платформа, която позволява на купувачите да се свързват с дилъри, споделя, че цените спадат и при новите автомобили - с 2% през януари спрямо декември, като остават с около 16% по-високи в сравнение с данните преди година.

автомобили автомобили

Данните обаче, за да потвърдят прогнозата за прекратяване на възходящия тренд, трябва да покажат известна устойчивост. Цените на употребяваните коли отчетоха известен месечен спад миналото лято, но след това отново се насочиха нагоре.

Автомобилната индустрия все още се бори с прекъсванията във веригите на доставка. Но някои производители на автомобили изтъкват, че тези проблеми може да отшумят до края на годината или след лятото. Недостигът на полупроводници започва леко да се облекчава през текущото тримесечие, споделя главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара по време на обвяването на последния финансов отчет на концерна.

Липсата на чипове възпрепятства производството на нови автомобили. Това се отрази и на пазарите на употребявани автомобили, тъй като купувачите, които не могат да се сдобият с нов модел, търсят употребяван такъв.

CoPilot посочва, че има по-голям спад в цените на употребяваните автомобили на три или по-малко години, което ги превръща в по-добър заместител на новите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още