IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo инвестира над 1 млрд. долара в преоборудване на свой завод в Швеция

В съоръжението ще бъдат въведени нови технологии и производствени процеси, включително нов завод за пакетиране на батерии, изтъкват от компанията

15:33 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars ще инвестира 10 млрд. крони (1,1 милиарда долара) в производствения си завод в Гьотеборг през следващите няколко години, за да подготви съоръжението за производство на изцяло електрически автомобили, съобщава Ройтерс. 

Миналата седмица Volvo и Northvolt избраха Гьотеборг за строежа на нова фабрика за батерии, в която ще работят 3000 души. Строителството на обекта ще започне следващата година, а производството през 2025 г. Продукцията ще бъде насочена към моделите на Volvo и Polestar.

„Volvo Cars ще инвестира 10 млрд. шведски крони в производствения си завод в Торшланда в Швеция през следващите години, за да го подготви за производството на електромобили“, посочва концернът.

Според Volvo в съоръжението ще бъдат въведени нови технологии и производствени процеси, включително нов завод за пакетиране на батерии.

Volvo се очертава като изненадващ лидер в европейската надпревара за производство на електромобили. Концернът, контролиран от китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., разкри амбициозен план, според който ще продава единствено електрически автомобили до края на това десетилетие. Новата фабрика ще произвежда 50 гигаватчаса клетки годишно - достатъчно, за да снабдява около половин милион превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още