IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Motors: Цената на батериите е нараснала с близо 20% заради скъпите суровини

Ценовият натиск при жизненоважните метали за производството на електромобили ще има краткосрочен ефект, прогнозират от индийската компания

15:28 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският автомобилен концерн Tata Motors заяви, че цената на батериите за електромобили се е увеличила с около 20% поради световния скок на цените на суровините, главно на лития, оказвайки натиск върху компанията в краткосрочен план.

Шайлеш Чандра, президент на звеното на Tata Motors за пътнически превозни средства, сподели пред Ройтерс, че цените на клетките за батерии се покачват от месеци и той очаква тази тенденция да се задържи за около година.

„Сегашното увеличение от около 20% ще окаже краткосрочен натиск. Това (поскъпване) трябва да се забави в рамките на до една година, след което да започне да отшумява“, изтъква Чандра. 

Той не коментира дали това ще повлияе на продажбите или рентабилността на Tata Motors, като добави, че търсенето на екологични автомобили рязко нараства и очаква това да компенсира част от разходите чрез увеличаване на използването на компоненти от местни доставчици.

Автомобилните производители в световен мащаб са изправени пред инфлационен натиск поради нарастващите цени на метали като никел, кобалт и литий, които се използват за производството на батерии - най-скъпата част от електрическите превозни средства, тъй като търсенето надвишава предлагането, а изграждането на нови производствени мощности отнема години.

Проблемът беше задълбочен от руската инвазия в Украйна, като анализаторите смятат, че поскъпването на суровините заплашва да забави очакваното поевтиняване при батериите, което ще попречи на по-широкото налагане на електромобилите.

В зараждащия се електромобилен пазар в Индия електрическите автомобили съставляват само 1% от общите продажби на нови коли. Високите цени на батериите и недостатъчно развитата зарядна мрежа са основните причини, поради които интересът на потребителите към тази мобилност остава ограничен.

Спот цените на литиевия карбонат се повишиха до над 70 хил. долара за тон през март от около 10 хил. долара година по-рано, според данни на Benchmark Market Intelligence.

„В бъдеще това инфлационно въздействие се очаква да продължи“, коментира Маниш Дуа, старши анализатор в Benchmark.

Tata наскоро повиши цената на своя електрически SUV Nexon в Индия с над 300 долара, следвайки примера на глобални играчи като Tesla и китайския лидер BYD, които също страдат от поскъпващите суровини.

Въпреки това Tata, която може да се похвали с над 90% дял от пазара на електрически автомобили в Индия, очаква продажбите на нейните електромобили да нараснат над четири пъти през тази фискална година от 4200 броя за 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още