fallback

Renault представи водороден автомобил, който ще се появи на пазара до 2032 г.

Напълно електрическа версия на Scenic Vision ще бъде достъпна през 2024 г.

17:27 | 19.05.22 г.

Renault представи прототип на автомобил, задвижван от водородни горивни клетки, тъй като френската автомобилна група се опитва да настигне конкурентите в надпреварата за дял от растящия пазар на чиста мобилност, съобщава Ройтерс.

Автомобилът, наречен Scenic Vision, няма да бъде наличен в търговската мрежа на Renault преди 2030-2032 г. Напълно електрическа версия ще излезе на пазара през 2024 г., споделя компанията.

Превозното средство с горивни клетки има електродвигател точно като класическо електрическо превозно средство, но той се захранва от електричество, произведено чрез водород, което увеличава пробега.

рено1

16-киловатовата горивна клетка ще увеличи пробега на автомобила до 800 км без нуждата от презареждане, като батерията ще бъде два пъти по-лека от стандартните, което ще доведе до 75-процентно намаление на въглеродния отпечатък в сравнение с конвенционален електромобил, изтъкват от Renault.

Компанията представя Scenic Vision, докато продължава да работи по реализиране на своите планове за разделяне на бизнеса си на звено за конвенционални превозни средства с двигатели с вътрешно горене и подразделение, фокусирано върху електрическата мобилност.

рено2

Въпреки че беше пионер при електромобилите преди десетилетие чрез алианса си с японските Nissan и Mitsubishi, Renault впоследствие беше засенчен от Tesla Inc. и мащабната стратегия на Volkswagen.

Азиатските производители на автомобили Toyota и Hyundai вече представиха автомобили с водородни горивни клетки на пазара, докато BMW планира да пусне своя водороден iX5 по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още