IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai ще строи завод за електромобили в Южна Корея

Това ще е първата нова автомобилна фабрика на компанията в страната от близо три десетилетия

11:37 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Hyundai Motor Co. ще построи специална фабрика за електрически превозни средства в Южна Корея, като това ще бъде първият нов завод на концерна в страната от почти три десетилетия, съобщава Ройтерс.

Фабриката трябва да бъде въведена в експлоатация до 2025 г., информират от южнокорейската компания.

За момента Hyundai не предоставя повече подробности относно строителството. 

В края на май компанията обяви, че ще инвестира 63 трлн. вона (49,86 млрд. долара) в Южна Корея до 2025 г., за да засили своята конкурентоспособност в различните бизнес области, включително по отношение на електрическата мобилност, роботиката и градската въздушна мобилност.

Групата, в която влизат марките Hyundai и Kia, възнамерява да инвестира повече от 10 млрд. долара в САЩ до средата на десетилетието, за да засили сътрудничеството си с американските фирми в областта на модерните технологии. Към тази инвестиция влизат и 5,5-те милиарда долара за изграждане на завод за електрически превозни средства и батерии в Джорджия.

Около 16,2 трлн. вона ще бъдат използвани в бизнеса с екологични автомобили. Двете марки на групата целят да придобият технологии, които са от съществено значение за производството на широка гама от въглеродно неутрални автомобили, включително хибриди и превозни средства с горивни клетки.

Компаниите също така обещаха да инсталират 5000 200-киловатови свръхбързи зарядни устройства за електромобили до края на 2025 г.

„Ще засилим конкурентоспособността на нашия бизнес чрез интензивни инвестиции в страната“, изтъква Hyundai. "Възнамеряваме да ръководим промяната на парадигмата в автомобилната индустрия", добавя концернът.

Останалите 38 трлн. вона ще бъдат използвани за модернизиране на производствените мощности по отношение на превозните средства с двигатели с вътрешно горене.

Hyundai и Kia планират да продават общо 3,23 млн. електрически коли в световен мащаб през 2030 г., осигурявайки си общ пазарен дял от 12 процента спрямо около 6 на сто през 2021 г.

Hyundai Motor ще представи 18 електрически модела до 2030 г., включително тези от своята луксозна марка Genesis. Очаква се Ioniq 6 да бъде пуснат в продажба по-късно тази година, а Ioniq 7 през следващата.

В същото време Kia ще представи 13 електрически модела за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още