IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche представи нов план за печалбата преди IPO-то си

Компанията планира да представи и нов електрифициран SUV модел

17:47 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Porsche планира да представи ново електрическо луксозно спортно превозно средство и да увеличи печалбата през следващите години, докато брандът се опитва да спечели инвеститори преди първичното си публично предлагане (IPO), съобщава Bloomberg.

Porsche цели марж на печалбата преди данъците, лихвите, обезценяването и амортизацията (EBITDA) от 27% до 2026 г. спрямо 24,5% миналата година, заяви компанията по време на своя Ден на капиталовите пазари в понеделник. Това е под печалбата на Ferrari за 2021 г., но доста повече от тази на Tesla и BMW.

Макар че очевидно сме позиционирани в луксозния автомобилен сегмент, печелим от значителни икономии от мащаба“, каза главният изпълнителен директор Оливер Блуме в изявление.

VW, която е собственик на компанията, планира да плати миноритарен дял в Porsche през четвъртото тримесечие, за да помогне за финансирането на тласъка си в електрическите автомобили. Компанията нае над десетина банки за първичното публично предлагане, което може да оцени Porsche на 80 до 90 млрд. евро, твърдят запознати източници. VW представя листването като начин Porsche да получи по-голяма автономност в сфери като софтуер и партньорства, докато в същото време продължава да печели от връзката си с компанията майка.

Тези аргументи предизвикаха ответна реакция от инвеститори, които отбелязаха структура на сливане, която не успява да направи актива по-независим от фамилия Порше-Пиех и трудностите на IPO пазара като цяло. Съгласно плана семейството ще получи блокиращ миноритарен дял от 25% плюс една акция.

Ръст на продажбите

Porsche цели приходи от 39 млрд. евро тази година и възвръщаемост от продажбите от 18%, с два пункта нагоре спрямо миналата година, посочи главният финансов директор Луц Мершке. Възвръщаемостта ще се увеличи до над 20% в дългосрочен план.

Доставките на модела 911 – най-печелившия на Porsche, може да доближат рекордните 40 хил. автомобила тази година и да подкрепят маржовете на EBITDA, показва анализ на Bloomberg Intelligence.

Porsche е доста пред конкурентите си като Ferrari and Aston Martin, когато става въпрос за електрифициране на линията му. Моделът му Taycan EV задмина по продажби 911 миналата година, а компанията се готви да представи електрифицирана версия на модела си Macan, като се очаква първите доставки да се направят през 2024 г.

Новият луксозен SUV модел на Porsche ще бъде позициониран над Cayenne, чиято започва от около 83 хил. долара и се сглобява в Лайпциг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още