IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската Aptiv придобива дял в звено на Intercable срещу близо 600 млн. евро

Очаква се сделката да приключи преди края на годината

11:57 | 14.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на автомобилни част Aptiv Plc заяви, че ще придобие мажоритарен дял в звеното на италианската фирма Intercable за 595 млн. евро, което ще даде достъп на американската компания до технология, използвана при електромобилите, съобщава Ройтерс.

Aptiv ще притежава 85% дял в подразделението Intercable Automotive Solutions, което произвежда шини за високо напрежение, които пренасят повече електрическа енергия от традиционните кабели. Компанията разполага с производствени мощности в Европа и Азия.

Доставчиците на авточасти увеличават инвестициите в електрически и батерийни технологии, за да се позиционират по-добре на пазара на електромобили, чиято стойност може да достигне 5 трлн. долара през следващото десетилетие.

Aptiv, която работи с клиенти като Tesla Inc и General Motors Co., обяви през януари сделка на стойност няколко милиарда долара за придобиването на разработчика на софтуер Wind River. Сделката ще помогне на Aptiv да спечели дял при разработката на софтуер на фона на префокусирането на автомобилните компании към интелигентни превозни средства, диверсифицирайки потока от приходи.

Покупката на дял в звеното на Intercable отразява усилията на производителите на автомобили да повторят успеха на Tesla при електрическите превозни средства, заменяйки 12-волтовите кабелни системи с такива с много по-високо напрежение.

Очаква се сделката да приключи преди края на годината. Трансакцията ще бъде отразена във финансовия отчет на Aptiv през следващата година.

Goldman Sachs & Co LLC и Clifford Chance са съответно финансов и правен съветник на Aptiv по сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още