IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental отчита стабилно търсене въпреки инфлацията и растящите лихви

Оперативната печалба на компанията за третото тримесечие се повишава с 46,7% до 605 млн. евро спрямо 412 млн. евро година по-рано

15:59 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни части Continental AG отчита стабилно търсене на компоненти, въпреки че инфлацията и нарастващите лихвени проценти притискат индустрията, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба на компанията за третото тримесечие се повишава с 46,7% до 605 млн. евро спрямо 412 млн. евро, отчетени през същия период на 2021 г., след като Continental си осигури повече поръчки от автомобилните производители и повиши цените на продуктите, за да компенсира увеличените разходи за енергия и суровини.

Консолидираните приходи от продажби нарастват с 29,3% до 10,4 млрд. евро спрямо 8 млрд. евро за същия период на миналата година.

Маржът на оперативната печалба достига 5,8% спрямо 5,2% година по-рано.

Общи данни от финансовия отчет на Continental за третото тримесечие. Източник: Continental AG Общи данни от финансовия отчет на Continental за третото тримесечие. Източник: Continental AG

Нетната печалба възлиза на 211 млн. евро спрямо отчетените през същото тримесечие на 2021 г. 309 млн. евро.

„Не виждаме сериозни проблеми в нашия портфейл с поръчки“, изтъква главният финансов директор Катя Дуерфелд в интервю за Bloomberg, добавяйки, че Continental ще продължи да обсъжда решаването на проблемите около разходите със своите клиенти.

Автомобилната индустрия се сблъсква с увеличените разходи и растящите лихвени проценти, но за момента търсенето остава стабилно.

Миналия месец Continental си осигури поръчки за над 2 млрд. евро за дисплеи от производителите на автомобили, докато индустрията ускорява своя преход към електрически превозни средства.

Продажби на Continental за третото тримесечие. Източник: Continental AG Продажби на Continental за третото тримесечие. Източник: Continental AG

Свиване на разходите

Автомобилите доставчици увеличават усилията си за намаляване на разходите. Continental е съкратила с около 50% разходите за персонал, заложени в 10-годишната програма на компанията, отчасти чрез преквалификация на служителите или пренасочването им към други длъжности, изтъква Дюрфелд. Въпреки че компанията няма планове за разширяване на програмата, тя ще „вземе необходимите мерки“ в зависимост от това как се развива икономиката, добавя тя.

Continental предупреди, че геополитическата несигурност, проблемите с веригата на доставки и инфлацията при цените на енергията продължават да тежат на бизнеса.

Производителят също така предупреди, че резултатите за третото тримесечие не са в съответствие със средносрочните му финансови цели. Той отчете нетна загуба и отрицателен коригиран свободен паричен поток за периода.

В последните седмици Continental трябваше да се справи с редица проблеми, включително да спре производството на индустриални маркучи поради проблеми с контрола на качеството.

От август компанията работи за намаляване на потреблението на газ с 20%, като се стреми да го замени с петрол, електричество или втечнен газ. Continental също така се опитва да диверсифицира своите доставчици на енергия.

Акциите на концерна поскъпват с 5,4% в следобедните часове на борсата във Франкфурт. От началото на годината те са изтрили около 38% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още