fallback

Tesla се подготвя да увеличи производството на Model Y в завода в Тексас

Междувременно концернът се сблъсква с призивите на много клиенти с резервации, които искат да забавят доставката за 2023 г. заради новите федерални стимули

11:35 | 01.12.22 г.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. планира да увеличи значително производството на Model Y в своята гигафабрика в Тексас през първото тримесечие на 2023 г., съобщава Electrek.

Медията предупреждава, че междувременно ръководената от Илон Мъск компания се сблъсква с известни затруднения в САЩ по отношение на доставките на своите превозни средства до клиентите.

И докато Tesla се готви да увеличи производството в Тексас, компанията напредва в разширяването на капацитета в завода край Берлин, Германия.

През юни Tesla сподели, че произвежда по 1000 броя Model Y на седмица в Остин, а през септември се похвали, че е изградила 10-хилядния Model Y. Въпреки това концернът никога не е потвърждавал производствена скорост от 2000 броя на седмица, на каквато работи в Германия.

В момента Tesla се подготвя да произведе в Остин 75 000 броя Model Y през следващото тримесечие, съобщава източник, запознат с въпроса.

Въпреки че компанията се стреми да увеличи производствения темп в началото на следващата година, тя не бърза да постигне напредък през настоящото тримесечие, тъй като все още подготвя логистиката, за да може да се справи с увеличените производствени обеми в САЩ.

Производителят иска да постигне седмичен темп на производство от 5000 броя Model Y, преди да започне да насочва фокуса си към изграждането на Cybertruck.

Тъй като от началото на следващата година влизат в сила новите федерални стимули за покуп;ка на електромобил, много клиенти предпочитат да забавят доставката на поръчаното от тях превозно средство, за да се възползват от данъчните облекчения, които достигат 7500 долара в зависимост от превозното средство и произхода на батерията. За разлика от повечето автомобилни производители Tesla не е склонна да прави толкова компромиси по отношение на доставките и държи клиентите да спазват договорните отношения.

Поради тази причина има риск Tesla да се окаже с повишен инвентар в САЩ в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 01.12.22 г.
fallback
Още от Новини виж още