IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на автокомпоненти Leoni се надява на нова парична спасителна инжекция

Компанията преговаря с основния си акционер - Pierer Group, който е готов да направи значителен принос за преструктурирането на доставчика

16:45 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни компоненти Leoni AG няма да направи нов опит да продаде своето звено за автомобилни кабели след завършилия с неуспех опит, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на компанията Алдо Кампер.

Продажбата на подразделението беше свързана с планове за финансиране на групата до края на 2025 г. Leoni подписа договор с консорциум от банки и притежатели на облигации с цел да използва постъпленията от продажбата за изплащане на някои финансови задължения. През декември обаче потенциалният купувач от Тайланд се оттегли.

Сега Leoni иска да се опита да спечели повече отстъпки от своите кредитори и клиенти в автомобилната индустрия. „Пространството за намиране на решение стана все по-малко“, посочва Кампер, добавяйки: „Както банките, така и производителите вярват, че Leoni е нужда“.

Кампер очаква поне базово споразумение за преструктуриране преди очакваното му оттегляне като изпълнителен директор на Leoni в края на март.

Компанията трябва да договори ново решение за финансиране със своите кредитори и акционери, след като STARK Corporation изненадващо отказа да изпълни договора, сключен през май 2022 г. за продажбата на Automotive Cable Solutions, припомня Automobilwoche.

Продължаващите преговори дават основание да се очаква, че няма да има решение без съкращаване на капитала от страна на акционерите, изтъква базираният в Нюрнберг доставчик.

Всички кредитори и заинтересовани страни също трябва да направят значителни отстъпки, за да позволят на Leoni да продължи да функционира като действащо предприятие в дългосрочен план, като преобразува финансови пасиви, за да намали дълга на Leoni Group в собствен капитал (замяна на дълг срещу собствен капитал ) или в други инструменти - като гаранции - да бъдат променени.

Според Leoni може да се предположи от днешна гледна точка, че предпоставката за решението за рефинансиране ще бъде свързана с намаляване на капитала, последвано от увеличение на същия. Точният план обаче все още не е договорен.

Leoni AG започна преговори с основния си акционер, Pierer Group. Последният е декларирал, че при определени условия иска да направи значителен принос за преструктурирането като част от капиталовата инжекция.

Акциите на доставчика поевтиняват с над 35% в следобедните часове на борсата във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още