IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец IAG започва строежа на планирания завод за бронирани автомобили в Бургас

Първата копка на съоръжението ще бъде направена през март от основателя на компанията д-р Антон Стефов в Промишлена зона - Бургас

14:42 | 15.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
3D проект на съоръжението. Снимка: IAG
3D проект на съоръжението. Снимка: IAG

Американският производител на отбранителни технологии International Armored Group (IAG) започва до месец строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света в България. Първата копка на съоръжението ще бъде извършена от д-р Антон Стефов, основател на концерна, през март в Промишлена зона - Бургас, става ясно от прессъобщение на IAG.

За реализацията на проекта компанията ще инвестира първоначално 20 млн. лв., като Община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура.

Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 г. Новият завод ще бъде разположен на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

Очаква се строежът да бъде завършен през 2024 г.

Български специалисти, обучени от IAG, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Бронирана машина "РИЛА 8х8". Снимка: IAG Бронирана машина "РИЛА 8х8". Снимка: IAG

„Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира Стефов.

Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като производствената дейност ще е съобразена със стандартите на НАТО.

В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди,  с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България.

В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи - носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хммм ... браво на г-н Стефанов , но това с този размер не е производствена база . По-скоро е сервизна база със склад и офисна част . Може би на този етап някои дребни довършителни неща да правят , да бронират на някой местен барон жипката , или колите на местните силови ведомства , но производство ... Размерите на производствена база са в порядъци от тази ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още