IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изгражда в Китай версия на Model Y, която ще се доставя в Канада

За първи път компанията ще изпраща към пазар в Северна Америка произведени във фабриката в Шанхай електромобили

13:42 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. е започнал да произвежда в Шанхай версия на Model Y, която ще бъде доставяна на клиенти в Канада, като това ще бъде първият път, когато компанията изпраща към Северна Америка произведени в Китай електромобили, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с плановете.

Този ход ще свърже най-голямата и най-рентабилна фабрика на Tesla в света със Северна Америка – най-важният пазар за концерна.

Model Y е най-продаваният електромобил на Tesla в световен мащаб.

През уикенда Tesla публикува на сайта си, че ще предложи нова, по-евтина версия на своя Model Y в Канада, вариант със задно задвижване на цена, която е с 10 000 канадски долара (7377,90 щатски долара) по-ниска от версията Long Range, налична на този пазар.

Сайтът на Tesla показва, че клиентите в Канада могат да получат новата версия между май и юли.

В същото време страницата на канадското правителство беше актуализирана в петък, като сега показва, че новата версия на Model Y и по-скъпият вариант Long Range отговарят на условията за държавни стимули в размер на 5000 канадски долара при покупка или 4-годишен лизинг.

Шанхайската фабрика на Tesla е започнала производството на предназначенията за Канада версия на електромобила по-рано този месец, споделят източниците. Въпросните електромобили са проектирани и тествани за износ в Северна Америка, като целта е да се постигне производство на около 9000 броя през това тримесечие.

За момента от Tesla не отговарят на молбата на Ройтерс за коментар по темата.

Медията съобщи през ноември, че компанията обмисля да стартира износ на произведени в Китай електромобили за Северна Америка. След новината главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че тази информация е „невярна“ без да дава допълнителни подробности.

Миналата седмица Мъск обяви пред анализатори, че заводът на Tesla в Шанхай разполага със „структурата с най-ниски разходи“ от всички фабрики на концерна.

Програмата за стимулиране на електрическата мобилност на канадската транспортна агенция изисква базовият вариант на Model Y  да бъде на цена под 60 000 канадски долара, за да отговаря на изискванията за субсидия до 5000 канадски долара.

Заводът на Tesla в Шанхай използва батерии от литиево-железен фосфат (LFP) за версията на Model Y, произвеждана за износ към Европа и други пазари.

Във фабриките си в Тексас и Калифорния Tesla изгражда по-мощни клетки, известни като тип 4680.

Уебсайтът на Tesla показва, че новата, специфична за Канада версия на Model Y предлага пробег, еквивалентен на 245 мили (394 км) при пълни зареждане на батерията. Базовата версия в САЩ, която разполага със задвижване на четирите колела, предлага пробег от 279 мили.

Канадската версия също е по-евтина от базовия модел в САЩ – тя се предлага срещу 44 275 долара спрямо 46 990 долара за САЩ.

Tesla намали цените за американския пазар на вариантите на Model Y три пъти от началото на годината - част от стратегия за стимулиране на продажбите, която намали маржа ѝ през първото тримесечие и предизвика ценова война както в Китай, така и в САЩ.

Компанията достави повече от 271 000 броя Model Y и Model 3 от фабриката си в Шанхай миналата година пазари, което се равнява на приблизително една пета от глобалните ѝ продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още