IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Желев: Автомобилната индустрия днес е в изключително важен преход

Голямата конкуренция при автомобилните производители не е просто пазарна, твърди експертът

22:52 | 28.04.23 г.
Снимка:  Zed Jameson/Bloomberg
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg

Ще се наложи огромните "кораби", каквито са автомобилните гиганти, да преминат през ужасно трудния пъзел, който регулаторите им предлагат много често, и то в последния момент. Голямата конкуренция при автомобилните производители не е просто пазарна, с техните нови продукти, а в това как ще се адаптират в един променлив свят, с нови регулации. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Автомобилната индустрия в световен мащаб е втората най-голяма след петролната с годишен оборот от малко под 3 трлн. долара. Това е може би най-сложната икономическа дейност и в Европейския съюз дава работни места на близо 13 млн. души, има принос с около 80 млрд. евро годишно в търговския ни излишък и дава косвени данъчни приходи в размер на около 385 млрд. евро годишно. 

Това е една индустрия с колосален мащаб, която освен с икономическите си аспекти, както и техническо-инженерните, за които много обичаме да говорим, има и друг аспект, че автомобилът обезпечава правата ни по чл. 13 от хартата на човешките права. Колите са и един от най-преките начини на регулаторите да влияят на ниво индивид. Важността е безспорна.

В България има автомобилен парк от близо 3,8 млн. автомобила, които пренасят нас и стоките ни в такава пропорция, че можем спокойно да кажем, че обществените отношения се движат на колела. Качеството на тези обществени отношения до голяма степен зависят от качеството на тези колела.

Гостът коментира и мнението на китайски автомобилен гигант, че през следващите години броят на световните производители на автомобили може да намалее до 10, като заяви, че  "консолидацията вече стана". "В много голяма степен автомобилната индустрия вече е консолидирана в ръцете на няколко огромни конгломерата. Това е една тенденция, която винаги ще съществува и е резултат на стремежа за икономия от мащаба. Колкото по-голям, толкова по-влиятелен и икономически ефективен, казват в автомобилната индустрия, като изключим производители като Ferrari".    

"В момента автомобилната индустрия се намира в толкова критично важен преход, че всъщност смисъла на тези консолидации става още по-голям и още по-съществен. Мащабът е още един от инструментите, който ще улесни борбата за успешно преминаване на другия браг на този автомобилен преход".

Но действителността винаги има свойството да ни изненадва. Така че, каквото и да предполагаме сега, картината се движи в толкова много вектори, че каквото и да кажем днес, нищо чудно да изглеждаме смешни утре, предупреди Желев. 

Борба за тактически приимущества ли е ценовата борба? Кои са двете основни настроения, които се борят в китайската автомобилна индустрия? 

Вижте целия коментар във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още