IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отново повишава цените на голяма част от моделната си гама в САЩ

Цените на някои версии на Model X и Model S растат с по 1000 долара, докато тази на Model Y се увеличава с 250 долара

10:03 | 12.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. повиши цените на своите превозни средства, предлагани в САЩ, като това е трета ценова корекция за по-малко от месец, съобщава Bloomberg. Американският електромобилен концерн повиши с по 1000 долара цените на автомобилите Model X и Model S.

Базовата версия на Model S сега струва 88 490 долара, като цената ѝ все още изостава значително от тази в началото на годината, която достигаше 104 990 долара. Цената на базовата версия на Model X нараства до 98 490 долара, докато тази на версията Plaid достига 108 490 долара.

Tesla повиши цената и на своя най-продаван електромобил – Model Y, с 250 долара, като сега превозното средство се предлага срещу 47 490 долара, става ясно от американския сайт на концерна.

От началото на годината Tesla коригира цените на своите модели, предлагани на американския пазар, най-малко шест пъти, за да стимулира търсенето и да увеличи своя пазарен дял, докато се стреми да поддържа стабилни маржовете.

„Tesla се опитва да увеличи своя марж, тъй като се сблъска с рязко намаляване на печалбата от няколкото по-ранни кръга на ценови намаления“, коментира Джон Зен, управляващ директор на консултантската фирма LMC Automotive. Той също така изтъква, че Tesla се насочва към постепенни повишения като сигнал към потенциалните клиенти, че посоката на корекция на цените се обръща.

Ценови корекции на моделите на Tesla през последните месеци. Източник: Bloomberg Ценови корекции на моделите на Tesla през последните месеци. Източник: Bloomberg

Акциите на компанията се сринаха с близо 10% на 20 април, след като резултатите от първото тримесечие показаха, че агресивното намаляване на цените е навредило на маржовете. Все пак от началото на годината книжата на Tesla са поскъпнали с 40%.

Ценовите намаления нямаха желания ефект в Китай, където през април доставките на американската компания се свиха с 14,7% спрямо март, при обеми от 75 842 превозни средства. Поради тази причина Tesla смени рязко посоката на най-големия пазар на електромобили в света и повиши цените на Model Y и Model 3, след което направи това и с Model S и Model X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още