IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската WeLion чака 20-кратно увеличение на печалбата, за да стане публична

Компанията произвежда "полутвърди" батерии, които са с голяма енергийна плътност

10:36 | 07.08.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Китайският производител на батерии за електромобили с голям пробег Beijing WeLion New Energy Technology (WeLion) планира да излезе на борсата след 2025 година, съобщава Bloomberg. Преди това обаче компанията ще трябва да увеличи печалбата си 20 пъти до 10 млрд. юана (1,4 млрд. долара).

WeLion е известна с разработките са на батерии от ново поколение (твърди батерии), както и с производството на батерии с голям пробег - някои модели покриват до 1000 километра. Компанията има договор за доставка на батерии с "полутвърди" клетки за модела ES6 на Nio, разказва основателя ѝ Ли Хун. Той посочва, че пазарната стойност на управляваната от него компания в момента е 15,7 млрд. юана.

Твърдите батерии се приемат като променящ фактор за пазара за електромобили. Те имат по-голям капацитет за зареждане и по-висок волтаж при по-малък обем. Но до този момент все още няма промишлено производство.

Разработката на WeLion, която се използва за ES6, е полутвърда батерия с капацитет от 150 киловатчаса и пробег от 1000 километра, спрямо 640 километра пробег за Tesla S.

WeLion не е първият производител на полутвърди батерии, но някои от моделите му са с най-голяма енергийна плътност от предлаганите на пазара. Това позволява да бъде дадена повече мощност при същите размери на батерията, пише Bloomberg. Технологията привлича интереса и на европейските гиганти в сектора, сред които Volkswagen и Mercedes, както и Ford.

За да постигне амбициозните си цели, WeLion планира да увеличи производството на своите заводи в Китай от 6 гигаватчаса днес до 30 гигаватачаса през 2025 г. Освен в електромобили, техните батерии могат да служат за съхранение на енергия от производствени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още