IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще предлага 6 електрически модела автомобили в Европа до 2026 г.

Японската компания очаква да продава по над 250 хил. електрически автомобила годишно на Стария континент до три години

11:35 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toyota Motor заяви в понеделник, че ще увеличи гамата си от електрически автомобили в Европа до шест модела до 2026 г. и очаква този вид превозни средства да формира над 20% от продажбите на нови автомобили в региона дотогава, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител в света по продажби каза в изявление, че очаква да продава по над 250 хил. електрически автомобила годишно в Европа до 2026 г., докато търси стръмен растеж на пазар, който отдавна е завзет от конкуренти.

В допълнение към електрическия автомобил, който компанията в момента продава в Европа и концептуален SUV, който представи миналата година, Toyota представи две нови концепции за модели, които планира да продава в региона по-късно това десетилетие.

Едната е концептуален модел на електрически малък SUV, който планира да пусне в Европа през 2024 г., а другата – спортен кросоувър модел, чието пускане е планирано за 2025 г., казаха от Toyota в изявленията.

Toyota се прицелва в продажби от 1,5 млн. електрически автомобила годишно в цял свят до 2026 г.

Продажбите на изцяло електрически автомобили в Европейския съюз (ЕС) са се повишили с над 50% през първите 10 месеца на годината в сравнение със същия период година по-рано, показаха данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) миналия месец.

Toyota държи петия по големина дял на автомобилния пазар в ЕС за 10-те месеца до края на октомври, като делът му леко намалява на годишна база до малко под 7%, показаха данните.

Електрическите автомобили формираха 1% от световните продажби на Toyota, или от около 8,5 млн. превозни средства през първите десет месеца на годината, включително моделите под бранда Lexus.

Toyota каза още, че създаде бизнес подразделение, фокусирано върху водорода в Европа, опитвайки се да комерсиализира технологията, като разработва системи с горивни клетки и подкрепя търговски партньорства за нея.

Новината излезе, след като изпълнителни мениджъри на Toyota казаха през юли, че компанията ще се фокусира върху продажбата на камиони и автомобили, задвижвани с водород, в Европа и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още