IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW превръща 100-годишния си завод в Мюнхен във фабрика за електрически автомобили

Основният ремонт включва четири сгради, както и нова поточна линия, и ще бъде завършен до края на 2027 г.

16:11 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Leonhard Simon/Getty Images
Снимка: Leonhard Simon/Getty Images

Автомобилният гигант BMW ще вложи 650 млн. евро, за да преоборудва основния си завод в Мюнхен в първия си обект изцяло за производство на електрически автомобили. Стъпката е част от стремежа на BMW да предизвика лидери в сектора като Tesla и BYD, съобщава Bloomberg.

Основният ремонт включва четири сгради, както и нова поточна линия, и ще бъде завършен до края на 2027 г., заяви BMW в сряда. Заводът, където BMW произвежда от 1922 г., в момента прави модели с двигатели с вътрешно горене, плъгин хибриди и електрически автомобили като модела i4.

BMW се конкурира с Mercedes-Benz Group и лидера Tesla, за да защити пазарния си дял, докато индустрията се пренасочва към електрическите превозни средства, а Европа и Китай водят в начинанието. BMW, Mercedes и Audi на Volkswagen от дълго доминират в продажбите на премиум автомобили с двигатели с вътрешно горене в Китай, но се оказаха неподготвени за бързото преминаване на страната към електрически автомобили.

Германският производител ще започне да изгражда следващото си поколение електрически автомобили Neue Klasse, което обещава най-нови дигитални функции, по-дълъг пробег и по-бързо зареждане, през 2026 г. в Мюнхен. Освен това BMW ще произвежда моделите в Унгария, Китай и Мексико. За да създаде пространство за промените в обекта в Мюнхен, BMW пренасочи производството на двигатели с вътрешно горене към Великобритания и Австрия.

Инвестицията е благодат за затруднената германска икономика, която страда от растящите цени на енергоносителите, високите разходи за труд и анемичния растеж. Производството на автомобили в най-голямата икономика в Европа се повиши миналата година, но остава под предпандемичните нива. В завода на BMW в Мюнхен работят 7000 души.

Тази седмица BMW заяви, че продължава да отчита стабилно търсене на електрическите си автомобили и потвърди очакванията си да продаде над 1 млн. електрически автомобила през 2024 г. Макар че общите доставки на компанията са се увеличили с 6,5% миналата година, продажбите на електрически автомобили са скочили със 75%.

Тъй като всичките електрически автомобили на компанията в момента са на печалба, BMW очаква маржовете им да продължават да се увеличават с излизането на по-нови модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още