IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD измества Volkswagen като най-продаваната марка в Китай през 2023 г.

Резултатът отразява водещите позиции на китайските автомобилни марки в разработването на достъпни и високотехнологични електромобили

15:53 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BYD Co. изпревари Volkswagen Group като най-продаваната автомобилна марка в Китай през 2023 г. - ясно доказателство, че залогът на Пекин върху електрическите превозни средства носи дивиденти и помага на новия пазарен лидер да засенчи някои от най-големите традиционни производители в света, пише Bloomberg.

Продажбите на BYD в Китай са нараснали до 2,4 млн. броя миналата година, показват данни на Китайския център за автомобилни технологии и изследвания. Това осигурява на компанията пазарен дял от 11%, което е увеличение от 3,2 процентни пункта спрямо 2022 г.

Бързият възход на китайския автомобилен производител отразява по-голямата преднина на местните автомобилни марки в разработването на достъпни и високотехнологични електромобили, които бързо печелят международно признание.

Автопроизводители като Stellantis и VW сега се обръщат към китайските автомобилни компании, за да вдъхнат живот на своите стратегии за електрификация.

BYD изпревари VW като най-продаваната автомобилна марка в Китай на тримесечна база по-рано миналата година, но последните данни показват, че сега китайският концерн е лидер за цялата 2023 г. Преди това VW държеше първото място поне от 2008 г., когато статистиката става обществено достъпна.

BYD стана най-продаваната автомобилна марка в Китай през 2023 г. Източник: Ройтерс BYD стана най-продаваната автомобилна марка в Китай през 2023 г. Източник: Ройтерс

Сред останалите пет водещи марки в Китай, Toyota и Honda отбелязват спад както на пазарния си дял, така и при обема на продажбите. Местният играч Changan се възползва от увеличените продажби, въпреки че неговият дял остана непроменен.

Промяната в класацията вещае светло бъдеще за BYD и други китайски автомобилни производители през 2024 г., като се очаква общите продажби на електромобили и хибриди в страната да нараснат с 25 на сто до 11 млн. броя.

Световните продажби на BYD надхвърлят 3 млн. превозни средства, което може да осигури място на компанията в топ 10 на най-големите автомобилни производители, изчислява GlobalData.

Продажбите на изцяло електрически коли на BYD за четвъртото тримесечие са били достатъчно, за да помогнат на компанията да изпревари Tesla като най-големия производител на електромобили в света по пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още