IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD е получила 3,4 млрд. евро от Пекин, за да доминира при електромобилите

На практика всички регистрирани в Китай компании са получили директни плащания през 2022 г., казва институтът Kiel

17:47 | 10.04.24 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската BYD е получила преки държавни инвестиции за поне 3,4 млрд. евро като част от тласъка на Пекин да доминира при електрическите автомобили и други чисти технологии, показва ново проучване.

Помощта за водещия китайски производител на електрически автомобили е скочила от 220 млн. евро през 2020 г. до 2,1 млрд. евро само две години по-късно, заяви германският Kiel Institute for the World Economy в сряда. BYD се възползва и от подкрепа за местни производители на батерии и отстъпки за купувачите на автомобилите ѝ, се казва в доклада, който излиза, докато Европейският съюз (ЕС) разследва предполагаемо нечестно субсидиране на китайския сектор за електрически автомобили, припомня Bloomberg.

Субсидии като предоставяните на BYD са „позволили на китайските компаниите да разширяват бързо мащаба си, да доминират на китайския пазар и да улесняват нарастващата експанзия на европейските пазари“, казва институтът, който съветва германското правителство.

BYD не е отговорила на искането за коментар.

ЕС е изправен пред призиви да ребалансира търговията с Китай, докато страни, включително Франция, сигнализира за икономическата заплаха от пренасищане с произведени в Китай продукти, наводняващи пазара на блока. BYD и конкурентите ѝ Nio и Geely разширяват дейността си в Европа след разрастване в Китай, където западните производители, включително Tesla и Volkswagen, губят пазарен дял в тежка ценова война при електрическите автомобили.

На практика всички регистрирани в Китай компании са получили директни плащания през 2022 г., казва институтът Kiel, отбелязвайки подкрепа за компаниите за вятърни, слънчеви и железопътни превози. Помощта за индустрията в Китай е „поне три до четири“ пъти по-висока, отколкото в големите страни от ЕС и ОИСР, добавя той.

ЕС създаде фонд за иновации на стойност 40 млрд. евро, за да се конкурира с Китай и субсидиите, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. През октомври Европейската комисия започна разследване дали китайската помощ за компании, включително за BYD, SAIC и Geely, е дала на индустрията на страната несправедливо предимство. Първоначални мита може да бъдат наложени още през юли.

Китай определи разследването за субсидии като протекционистко и казва, че производителите му на автомобили печелят надпреварата за електромобили заради превъзходни продукти. Китайските производители разчитат на „непрекъснати технологични иновации“ и развити местни вериги за доставки, а не на правителството, каза китайският министър на търговията Уанг Вентао в неделя в Париж.

BYD започна като производител на батерии, но инвестира големи суми в проучване на електрически автомобили и плъгин хибридна технология. Той се разрасна значително, когато вътрешният пазар на автомобили в Китай се раздвижи благодарение на щедрите субсидии за закупуване на електромобили.

Компанията, която отчете нетна печалба за 2023 г. от около 30 млрд. юана (4,2 млрд. долара), успя да подбие и цените на западните производители в Китай. Неговият хечбек Seagull, който идва с 10-инчов въртящ се сензорен екран, се продава на дребно за под 10 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 ехей вече съм и чайнофил - разширява ми се портфолиото! А ти ще си останеш зад.ръстен евроатлантист до края на утъпкания си път или поне дорде ти субсидират развойната дейност. После ще одиш да чу.каш гранита от паметниците. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... хаха , мазен *** , значи пътят на продажби в ЕС е доста ясен и утъпкан за всякакви производители - купуват/наемат терен в индустриална зона , строят си фабрика , наемат си работници , започват да сключват договори за доставка на европейски суровини , спазват екологичното законодателство и стандартите за качество и безопасност , и продават ... не е сложно ... форд , тойота , кия , хюндай ... освен заводи в Европа и развойни центрове имат тук ... и продават ... нефелeн чайнофuл ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 12
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 какво ми векаш бре, вкисната зелко? Не беше ли ти, къде обясняваше, как всички субсидии трябва да се премахнат? Или вече забрави. Типичен замаян евроатлантистки сектант. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 24
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... ние си субсидираме НАШАТА индустрия в Европа ве !! хем фабриките да бачкат , хем да върви търговията ... ония субсидират техната индустрия , за да прецакват нашите фабрики и търговия ... кое не вдяваш гладко мозъче ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
0pk
преди 2 седмици
Ние като субсидираме - няма проблем. Ама тия с повече пари от нас като почнат да саубсидират, вече не е честна играта! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още