fallback

Светът бърза към електромобилите въпреки неравния път

Преходът към електричество носи своите опасения, свързани с околната среда и икономиката

18:18 | 28.07.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В сряда Великобритания обяви, че до 2040 г. ще спре продажбата на всички конвенционални бензинови и дизелови автомобили, след като по-рано този месец Франция излезе с подобни предложения за намаляване на замърсяването с азотен диоксид (NO2).

През миналата година Китай представи планове, според които до 2020 година 12 % от продаваните коли трябва да бъдат електрически или т.нар. плъг-ин хибриди, докато Индия заяви, че иска да замени всичките си автомобили с нови електромобили до 2030 година.

Норвегия се надява да прекрати продажбите на нови бензинови и дизелови коли до 2025 година. И други страни като Швеция, Дания и Финландия изразиха подобни амбиции за постепенно прекратяване на използването на двигатели, ползващи изкопаеми горива, пише  Джеймс Феби за AFP. 

Като се има предвид темпа на развитие на технологиите за батериите и електромобилите през последните 10 години, до 2030 година малките двигатели с вътрешно горене в частните коли могат да изчезнат без намеса на правителствата, казва Аластър Луис, преподавател по атмосферна химия в университета в Йорк.

Това е изключително символично, тъй като е сигнал и за обществеността, и за производителите, че няма връщане назад, допълва той. 

Щефан Брацел, директор на германския Център за управление на автомобилостроенето (CAM), коментира, че миналата година се е оказала преломен момент на превръщане на политическата воля в конкретни ангажименти.

Той обърна внимание на скандала с вредните емисии, при който бе установено, че производителите на предимно дизелови автомобили са занижавали данните от тестовете за отделяните вредни газове спрямо реалните. Местните и национални цели за опазване на околната среда и напредъка на Китай в разработването на електромобили също са фактори, които поддържат курса към отказване от въглеводородите.

Смело предположение

Според Флавиен Ньови, икономист от френския център за автомобилни анализи Cetelem, обаче е твърде смело да се мисли, че пътищата ще бъдат пълни само с електромобили през 2040 година.

Да кажем, че забраняваме двигателите с вътрешно горене през 2040 година предполага, че вече знаем коя ще бъде най-ефективната технология през 2040 година, уточни той.

Смело предположение е, тъй като двигателят с вътрешно горене от екологична гледна точка може да се окаже по-благоприятен, както може да се види при автомобилите, които сега могат да изминат 100 километра с 2 литра гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още