IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се надпреварва с времето и конкуренцията за своята германска фабрика

Въпреки че компанията получи разрешение за завода в Грюнхайде, на хоризонта се очертават нови препятствия, които могат да забавят разширението ѝ в Европа

12:30 | 19.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

Почти две години откакто Tesla Inc. започна да строи фабриката си край Берлин, производителят на електрически автомобили най-накрая получи одобрение за проекта на стойност 5 млрд. евро, който ще стимулира разширението на компанията в Европа. 

Властите на провинция Бранденбург дадоха зелена светлина на Tesla след месеци на забавяния, свързани с екологични проблеми, включително използването на вода в район, който е известен с недостатъчните си водни запаси.

Ако всичко върви по план, съоръжението ще бъде въведено в търговска експлоатация до края на март.

Главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск отново посегна към Twitter, за да благодари на местните власти, като написа на немски, че бъдещето е „много вълнуващо“ и обеща да потанцува на церемонията по откриването на завода, точно както направи, когато Tesla откри съоръжението си в Шанхай преди две години.

Подобен танц ще представлява своеобразно отдъхване за Мъск и неговата компанията, която се сблъска с „мудната германска бюрокрация“. Tesla беше принудена да премести зимуващи прилепи и гущери, да засажда дървета и да намали консумацията на вода доколкото е възможно, за да успокои местните жители.

тесла1 тесла1

Документите за одобрение включват повече от 23 700 страници и приблизително 400 условия, които Tesla все още трябва да изпълни, за да получи разрешение за производство, включително създаване на оборудване за мониторинг на емисиите и въвеждане на мерки за защита на местните подпочвени води. Tesla заяви, че очаква да завърши процеса след около две седмици.

Мъск има причина да бърза. Няколко часа след като Tesla получи окончателно одобрение, Volkswagen обяви, че ще строи фабрика за електромобили на стойност 2 млрд. евро близо до централата му във Волфсбург.

Новият завод на германската група ще разполага с технология, която ще съкрати времето за производство на един автомобил до 10 часа, много по-бързо спрямо същите процеси в другите съоръжения на Volkswagen.

Главният изпълнителен директор на германския концерн Херберт Дийс отговори на туита на Мъск, като заяви, че Volkswagen се е ангажирал да задава нови стандарти, когато става въпрос за качество и производителност във фабриката, която е известна с кодовото име Trinity.

тесла2 тесла2

Европейските конкуренти на Tesla и Volkswagen, като на Renault и Stellantis, също преоборудват своите фабрики, за да ги направят годни за производство на електрически коли.

В същото време има вероятност продажбите на произведени в Германия електромобили Tesla да бъдат забавени с два до три месеца поради проблеми с предпроизводството, особено в бояджийския цех, съобщи Automobilwoche в неделя.

Избухването на огнище на коронавирус сред работниците миналия месец също попречи на работата в новото съоръжение. Самият Мъск предупреди за значителен производствен риск в Грюнхайде, тъй като Tesla ще изпробва много нови технологии там за първи път.

Набавянето на достатъчно работна сила е друго предизвикателство за концерна. Tesla търси още работници, като Мъск дори публикува в Twitter обява от компанията за работа в новия завод. Около 2500 от близо 12 000 планирани позиции са заети, според местните власти. 

Още по-голямо безпокойство буди прекъсването на веригите на доставка, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна. Нападнатата страна е основен източник на автомобилни кабели, а Русия доставя редица важни суровини, включително никел.

Цените на ключовия метал, използван при производството на батерии за електромобили, премина границата от 100 000 долара за тон тази седмица.

Веригите на доставка към и от Китай също са подложени на натиск, тъй като сухопътните маршрути през Русия и Украйна са блокирани и затрудняват транспорта, предупреди германското автомобилно лоби миналата седмица.

Редица европейски автомобилни концерни и доставчици намалиха или напълно спряха производството в някои от своите фабрики поради дефицита на компоненти. Японският автопроизводител Toyota заяви в сряда, че преразглежда своите производствени планове поради нарастващите прекъсвания.

Дийс се опасява, че войната в Украйна може да причини повече ще ти за икономиката, отколкото коронавируса. Той се застъпва за максимално сурови санкции срещу Русия, но същевременно иска от политическите лидери да седнат отново на масата за преговори.

 „Това, което не искаме, е безкрайна война в Украйна“, изтъква Дийс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още