fallback

Мъск може да продължи да продава акции на Tesla със или без Twitter в джоба си

Голяма част от респондентите в нова анкета очакват предприемачът да загуби първото място в индекса на милиардерите на Bloomberg до края на 2023 г.

13:49 | 01.08.22 г.

Инвеститорите очакват милиардерът Илон Мъск да продължи да продава акции на Tesla Inc. до края на 2022 г., показва ново проучване на MLIV Pulse, цитирано от Bloomberg.

Около 75% от 1562 респонденти в анкетата, в това число портфолио мениджъри и индивидуални инвеститори, смятат, че Мъск няма да стане собственик на Twitter Inc. - сделка, която го накара да разпродаде през април акции на Tesla в размер на около 8,5 млрд. долара. Една трета от респондентите прогнозират, че предприемачът ще се сключи извънсъдебно споразумение със социалната платформа срещу 1 млрд. долара, вместо да я придобие в сделка за 44 млрд. долара при 54,20 долара на акция. Около 27% от анкетираните смятат, че Мъск ще бъде осъден да плати 1 млрд. долара глоба заради разпадането на сделката с Twitter.

Мъск вероятно ще продава още акции на Tesla, независимо какъв ще бъде развоят при сделката с Twitter, коментира Майк Лукас, главен изпълнителен директор на TrueMark Investments, като подобно мнение споделят 68% от респондентите в проучването.

Подобно развитие може да доведе до ново поевтиняване на книжата на Tesla, които изтриха около 16% от стойността си от началото на годината - повече от общия спад на индекса S&P 500 за същия период – 13,3%.

Базираната в Остин компания за електромобили беше помрачена от недостига на компоненти и от нарушената логистика – проблеми, свързани с новите коронавирусни огнища в Китай и съответните ограничителни мерки, наложени от местните власти.

тесла1

51-годишният милиардер може да се похвали със състояние от 260 млрд. долара, генерирано главно от активите му в Tesla. През последните месеци обаче Мъск продаде значителен обем акции на компанията, като целта му беше да си осигури финансиране за придобиването на Twitter.

Само през април Мъск се раздели с около 9,4 млн. акции на Tesla, като количеството книжа, продадени от милиардера в рамките на шест месеца от номеври 2021 г., се равнява на приблизително 25 млрд. долара. Сега той се опитва да се оттегли от договорената покупка на Twitter, сблъсквайки се със съдебен процес в Делауер, насрочен за октомври.

Какъвто и да е резултатът от сагата с Twitter обаче акционерите на Tesla ще приветстват завършека на тази глава от инвеститорската история на Мъск.

„Ако продажбата на акциите (на Мъск) е придружена с окончателно споразумение, което оставя бъркотията с Twitter зад гърба му, Tesla ще може да се възстанови“, смята Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. Окончателният край на въпроса с Twitter на теория ще позволи на Мъск да се съсредоточи върху Tesla, добавя Сосник.

Все пак респондентите не изглеждат особено уверени в ценови ръст при книжата на Tesla в скоро време в сравнение с други големи компоненти в рамките на S&P 500. Около една четвърт от анкетираните смятат, че Microsoft Corp. предлага най-голям потенциал за поскъпване, като приблизително същия брой респонденти залагат на Amazon.com Inc. Около 21% очакват ръст при Alphabet Inc., докато 18% посочват Apple Inc. Tesla е на последно място с 12,5% от анкетираните.

тесла2

Заплахата от растящата конкуренция в пределите на пазара на електрически превозни средства е голяма, като повечето доказани автомобилни производители работят върху собствена електрическа продуктова гама. Макроикономическият фон също е предизвикателен, тъй като икономиката на САЩ се свива в две поредни тримесечия.

На фона на тези опасения анкетираните инвеститори очакват акциите на компаниите с ниска пазарна капитализация, тясно обвързана с техните отчети, да се представят по-добре от т.нар. „акции на растежа“ през следващите шест месеца, въпреки че се очаква поне най-големите технологични компании да отчетат макар и скромен ценови ръст.

Що се отнася до Мъск, неговата лидерска позиция в индекса на милиардерите на Bloomberg може скоро да бъде оспорена. И докато предприемачът оглави класацията миналата година след впечатляващото борсово рали на Tesla, сега малко над 50% от респондентите смятат, че той ще загуби тази позиция до края на 2023 г. За сравнение, почти 33% от анкетираните очакват, че той ще запази първото място до 2025 г. или дори след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още