IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преходът към електромобили застрашава "европейския Детройт"

Проблемът е какво ще се случи с огромната мрежа от доставчици в Чехия и Словакия, които съставляват гръбнака на индустрията

07:42 | 09.01.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Заводът на Kia в Жилина, Словакия. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Заводът на Kia в Жилина, Словакия. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Град Долни Кубин в Северна Словакия съчетава архитектура от XIX век и бетон от комунистическата епоха и е типичен пример за Централна Европа и нейното минало. Напоследък той е символ и на една мрачна перспектива за бъдещето.

През последните три десетилетия Долни Кубин привлече инвеститори като австрийския производител на автомобилни части Miba AG, след като бившата Чехословакия се превърна от реликва от стария Източен блок в един от най-големите производители на автомобили в света.

Но за региона, станал известен като европейския Детройт, 2024 г. започва друг преход, тъй като преминаването към електрически превозни средства се ускорява, а Европейският съюз подкрепя местното производство. Разликата този път е, че вместо да се наваксва, предизвикателството е да се избегне изоставането и подкопаването на динамиката на икономиката.

Производителите на автомобили инвестират значителни средства в прехода към електромобили. Volkswagen AG ще започне да произвежда изцяло електрически SUV модели след 2025 г. в Словакия, а Volvo строи нов завод близо до град Кошице в източната част на страната, който ще произвежда електромобили от 2026 г. Проблемът е какво ще се случи с огромната мрежа от доставчици, които съставляват гръбнака на индустрията и поддържат икономиката.

Според проучване на анализаторската организация GLOBSEC, базирана в словашката столица Братислава, в най-лошия случай при преминаването към електромобилност могат да бъдат закрити до 85 хил. работни места в Словакия, или 4,5% от работната сила.

В Чешката република, където се произвежда марката Skoda на Volkswagen, министър-председателят определи като стратегически приоритет подпомагането на местната автомобилна индустрия в прехода. Подобно на Словакия, страната е в различни етапи на разговори с потенциални инвеститори за изграждане на заводи за производство на батерии, въпреки че и двете изостават от Унгария и Полша по отношение на привличането им.

"Ако не успеем да се справим с тази трансформация, ще имаме проблем със заетостта", заяви Александър Матушек, председател на лобистката група на автомобилната индустрия в Словакия.

Трудно е да се преувеличи значението на автомобилната индустрия за Словакия и Чехия, които се отделиха мирно една от друга през 1993 г. Двете страни произвеждат повече автомобили на човек от населението, отколкото която и да било друго държава.

Словакия и Чехия са силно зависими от производството на автомобили и части за тях. Графика: Bloomberg Словакия и Чехия са силно зависими от производството на автомобили и части за тях. Графика: Bloomberg

Поне една четвърт от износа на тези страни зависи от автомобилните заводи, които през последните две десетилетия стимулираха икономическия растеж. В Словакия той е средно 3,5%, а в Чехия - 2,4%, което е повече от средния темп за ЕС.

Половината от индустриалното производство на Словакия идва от производителите на автомобили и техните доставчици. Общо 260 хил. души са заети в четири автомобилни производителя и 350 автомобилни доставчика, разположени в цяла Словакия. В Чехия броят на заетите в сектора е почти двойно по-голям.

Долни Кубин, град с население около 18 хил. души, се намира в региона Жилина в Словакия, където е и големият завод на корейския автомобилен производител Kia. Отне две десетилетия, за да се понижи процентът на безработица от 20% до 4%, благодарение отчасти и на Miba, която произвежда компоненти за двигатели с вътрешно горене и трансмисии за клиенти, сред които Volkswagen и Stellantis, чиито марки включват Fiat и Citroen.

Кметът Ян Прилепок се опасява, че преминаването към електрически автомобили ще доведе до обратен ефект за града му. "От разговорите с доставчиците знам, че те са готови да се адаптират, но зависят от клиентите си, за да се справят с трансформацията", казва той. "Ние виждаме в това сериозна заплаха. На ум ми идват паралелите с Nokia и нейните мобилни телефони в миналото", добавя още.

Стотици компании, които подпомагат производителите на автомобили, са разпръснати из Чехия и Словакия. Сега те се опитват да запазят поръчките и работните места в сектора, който преживява най-големите сътресения, откакто държавните автомобилни производители бяха приватизирани през 90-те години на миналия век и бяха създадени нови.

Натискът се дължи на факта, че задвижването на конвенционалния автомобил има около 200 движещи се части, докато електрическото задвижване има около една десета от това. Освен това то няма нужда от такива неща като горивни инжектори и изпускателни системи.

В края на миналата година Volkswagen започна производството на последните версии на флагманските модели VW Passat и Skoda Superb в завода си в Братислава, но те може би са сред последните автомобили с двигател с вътрешно горене, които ще бъдат произведени там.

128-годишната Skoda планира да инвестира 5,6 млрд. евро до 2027 г. в преминаването към електромобили преди забраната на ЕС за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили след 2035 г., заяви главният изпълнителен директор Клаус Зелмер в интервю в Прага миналата година.

Критиците обвиняват ЕС, че подкопава сектора. Според Зденек Зайчек, ръководител на чешката индустриална асоциация, преходът е твърде бърз и компаниите ще срещнат още по-големи затруднения да се конкурират с Китай.

"Европа е поела с бързо темпо в посока, която в известен смисъл ни поставя в неизгодна позиция в сравнение с други континенти", каза той в интервю през ноември.

Някои компании вече започват да усещат това. Kongsberg Automotive, производител на скоростни кутии във Врабел в Централна Словакия, съкрати 192 служители през октомври поради нарастващите разходи. Друг доставчик, Svec Group, заяви, че трябва да отговаря на екологичните критерии на ЕС, които китайските му конкуренти не изпълняват.

"Ние дори не купуваме материалите на цената, на която те продават крайните си продукти", казва Любомир Швец, чиято компания произвежда пресови инструменти за производството на компоненти за каросерии във Връбле. "Питаме нашите клиенти какво ще направят, за да посрещнат тази трансформация, и дори те все още не знаят", допълва той.

Любомир Швец във фабриката на Svec Group във Връбле, Словакия. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg Любомир Швец във фабриката на Svec Group във Връбле, Словакия. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Още повече въпросителни има около бъдещето на Чехия и Словакия по отношение на риска от изоставане в привличането на инвеститори за изграждане на заводи за електрически батерии. Унгария и Полша имат около десетина фабрики, които вече произвеждат или са в процес на изграждане.

Според Вазил Худак, бивш министър на икономиката на Словакия и заместник-председател на анализаторската организация GLOBSEC, проблемът е, че когато производителите на автомобили решат да разширят дейността си, те могат да насочат новото производство там, където имат близки доставчици на батерии.

През ноември Volkswagen заяви, че в момента няма "бизнес обосновка" за още един завод за батерии, след като вече е избрал други обекти в Европа и Канада.

Междувременно Miba, в която работят 750 души в Долни Кубин, е наясно с предстоящите трудни времена. Дори ако инженерите ѝ намерят нови възможности, няма гаранция, че компанията ще успее да задържи всичките си служители, казва Владимир Томан, управляващ директор на завода от 1994 г. насам. "Ситуацията на пазара се променя драстично", посочва той.

Автомобил слиза от производствената линия в завода на Skoda Auto AS в Млада Болеслав, Чехия. Снимка: Milan Jaros/Bloomberg Автомобил слиза от производствената линия в завода на Skoda Auto AS в Млада Болеслав, Чехия. Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 месеца
*Преходът към електромобили застрашава "европейския Детройт" - Не преходът сам по себе си, а начинът, по който се налага с административно и политическо насилие, застрашава не някакъв измислен *европейски Детройт*, а цялата 150-годишна европейска автомобилна индустрия, а от там - с драматични последствия за цялата европейска икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още