fallback

Събарянето на незаконни строежи се замразява

Мораториумът ще действа за незаконни сгради, които са единствено жилище за обитателите им. Спират се и разпоредителните сделки с държавни земи по Черноморието

18:42 | 03.07.13 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Временно се замразява събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии и върху държавни, общински и частни имоти в рибарските селища по Черноморието, за които има влязла в сила заповед за отстраняване.

Това решиха депутатите от парламентарните комисии по инвестиционно проектиране и регионална политика, които проведоха съвместно заседание днес. Още утре приетият мораториум ще бъде гласуван и в пленарна зала.

Мораториумът ще важи до края на ноември т. г. и ще даде време да се приемат необходимите законодателни промени, така че да не се събарят незаконно построени имоти, които се ползват за жилищни нужди и са единствено жилище за обитателите им, коментира председателят на регионалната комисия Димчо Михалевски.

Мораториумът няма да важи за сгради, които не са единствено жилище, не се ползват постоянно и са извън урбанизираните територии, допълни той.

Той допълни, че има случаи на влезли в сила заповеди за събаряне на жилища, които имат необходимата проектна документация, но са обявени за незаконни заради липсата на документ, свързан с някоя от съгласувателните процедури на строителството, въведени през годините. Депутати алармираха и за случаи, в които собствениците на сгради разполагат с удостоверение за търпимост, но въпреки това са издадени заповеди за събаряне на строежите.

Димчо Михалевски подчерта, че мораториумът няма за цел да предоставя параван на умишлено нарушилите строителното законодателство, а да изолира случаите на несправедливост.

Решението беше подкрепено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Дирекцията „Национален строителен контрол“, които също смятат, че има нужда от време за „ремонт“ на законодателството, за да се премахнат субективните фактори при преценката на инспекторите за предназначението на незаконните строежи.

Единствено председателят на комисията по инвестиционно проектиране Емил Костадинов се обяви против налагането на такъв временен мораториум. Той подчерта, че на няколко пъти са били удължавани сроковете за заявяване на строежи без необходимата документация и допълни, че за месеците до края на ноември властите не биха могли да направят нищо съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
fallback