IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община иска да си върне стадион "Юнак"

Теренът се планира да бъде включен към Борисовата градина

14:59 | 19.07.13 г.
<p>
	Така изглежда стадион &quot;Юнак&quot; днес.<em> Снимка: БТА</em></p>

Така изглежда стадион "Юнак" днес. Снимка: БТА

Столичната община иска да си върне бившия стадион „Юнак“, съобщи главният архитект на София Петър Диков по време на днешното заседание на Столичния общински съвет, предаде БТА.

Диков припомни, че теренът с обща площ 18,4 дка беше придобит от държавата през 2005 г. Първоначално имотът беше със статут държавна публична собственост, а след това с решение на Министерски съвет беше преобразуван в държавна-частна собственост и апортиран в държавното дружество Национална спортна база.

Територията се обсъждаше като един от вариантите за изграждането на многофункционална спортна зала в София.

Преди няколко години, когато все още съществуваше Държавната агенция за младежта и спорта, преобразувана по-късно в министерство, беше подаден и идеен проект за изграждането на залата върху бившия стадион. Тогава обаче арх. Диков лансира идеята под него да се изгради подземен паркинг, а самият терен да се включи към зелената система на столицата.

Днес главният архитект на София потвърди, че бившият стадион „Юнак“ ще бъде включен към Борисовата градина.

„Тъй като там няма да има строителство, нито спортни зали, каквито идеи имаше преди години, този терен е само в тежест на държавата и тя не получава приходи от него“, коментира той.

Същевременно главният архитект на София се обяви против строителството на 18-етажна сграда на мястото на хотел „Рила“. Той посочи, че има възражения и от собственици на съседни обекти, включително и от Светия Синод, поради което подробният устройствен план на район „Средец" ще бъде променен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още