IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинският университет в София ще строи собствени ректорат и общежитие

Министерският съвет прехвърли на висшето училище два терена, които досега са управлявани от здравното министерство

16:58 | 20.11.13 г.
Медицинският университет в София ще строи собствени ректорат и общежитие

Медицинският университет в София ще има своя собствена учебно-административна сграда, ректорат, както и общежитие.

С решение на Министерския съвет днес два терена на бул. „България“ в столицата, които досега са били под управление на Министерството на здравеопазването, се прехвърлят на университета. Върху тях ще се строи базата на висшето училище.

Преди няколко месеца приключи основният ремонт на три от сградите на Медицинския университет - Предклиничния университетски център, Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" и Централната медицинска библиотека. Обновяването се осъществи с пари по програма "Регионално развитие".

Университетът отдавна има проблем със сградния фонд и настояваше ресорното министерство да му прехвърли земя, за да се построи необходимата материална база, както и да се ремонтират старите сгради. Още през 2008 г. ректорът проф. Ваньо Митев писа до тогавашното правителство (на Тройната коалиция) с искане за подобряване на материалната база. Оттогава се обсъжда прехвърлянето на терени за строителството на собствени сгради.

Преди няколко месеца проф. Митев коментира, че университетът има готовност да започне процедурите за строителство на собствена материална база, но изтъкна като основна пречка проблемът със собствеността на земята.

С друго решение Министерският съвет отне от Министерството на отбраната имот в столичния кв. „Младост“ с площ 27,6 дка с 36 сгради в него и го предостави за управление на Министерството на културата. Той ще бъде използван за съхранение на декорите и реквизитите на Софийската опера и балет, разширяване на работилницата й за декори, както и за организиране на репетиционна сцена за премиерите на оперните спектакли.

С друго решение Агенция „Пътна инфраструктура” получи правото да управлява два имота с обща площ от 3,5 дка в землището на с. Северняк, община Крушари. Терените са с отпаднала необходимост за Министерството на земеделието и храните, а пътната агенция ще ги използва за реконструкцията на пътя Александрия-Коритен-Северняк до границата с Румъния.

Отделно министрите разрешиха на холдинг БДЖ а продаде по реда на Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала свой имот в Плевен – ж.п. общежитие и стол с обща площ 637 кв. м. Имотът е неоперативен за дружеството и не се предвижда да се използва.

Същевременно от капитала на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД бяха извадени имоти - части от високото и от ниското тяло на сградата на болницата ул. „Здраве” №2 в столицата. Те се ползват от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев” ЕАД.

Имотите ще се управляват от здравното министерство, като целта е да се решат проблемите с разпределението на разходите по поддръжката и определянето на задълженията за плащане на местните данъци и такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още