IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният контрол спешно проверява безопасността в търговските центрове

Министърът на инвестиционното проектиране е разпоредил обследването, за да сведе до минимум риска от инциденти по празниците

12:50 | 28.11.13 г. 1
Строителният контрол спешно проверява безопасността в търговските центрове

По разпореждане на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов агенцията за строителен контрол ще обследва всички големи търговски центрове в страната – молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Проверката е по повод срутения покрив на търговски център в Латвия, заради което десетки изгубиха живота си.

Обследването ще обхване проектите, по които сградите са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите.

“Използваме случая, освен конструкциите, да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита”, посочи министърът.

Проверката се планира да приключи за една седмица, за да се сведе до минимум рискът от инциденти по празниците.

Припомняме, че миналата седмица се срути покривът на търговски център в столицата на Латвия – Рига. Броят на загиналите надхвърли 50 души.

Заради инцидента вчера премиерът Валдис Домбровскис подаде оставка. Полицията реши да проведе криминално разследване, като проверява няколко версии, включително и корупция при строителството на обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Страх лозе пази :) Или просто ще изкрънкаме малко рушветчета за Коледа? Всъщност министЪре сигурен ли си, че това е законно? Че имаш право да тормозиш собственици на законно въведени в експлоатация сгради? Нали за да се въведат в експлоатация се предполага да са имали одобрени книжа и проекти, Юбимия ви надзор да е надзорвал ( и да се е нагушил, нали г-н Президент) и накрая ДНСК или РДНСК или общината или който там надлежно да са проверили спазено ли е всичко И ТОГАВА да се въведе. Да не се съмняваш министЪре нещо, че някой може да е прибрал едни пари и да не си е свършил работата? Извод: Според мен това е незаконно и е в прав текст тормоз и искане на рушвет. Утре може да тръгнат по домовете на хората да проверяват строителни книжа. Странно как не се сетиха след пернишкия трус, беше удобен момент да се изкарат пари, че строителството намаля и надзора ще се преименува на НА ЗОР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още