IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС ограничи общините да се разпореждат със собствеността си, твърди кмет

Промените Закона за собствеността и ползването на земеделските земи отнемат права на местната власт, твърди Красимир Джонев от НСОРБ

16:09 | 20.05.14 г.
НС ограничи общините да се разпореждат със собствеността си, твърди кмет

Животновъдите да получават пасища и ливади от държавния общински поземлен фонд без търг или конкурс, а на база броя животни, които притежават. Това регламентира Законът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародван в Държавен вестник.

Той беше приет в този му вид въпреки категоричното несъгласие на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), които обмислят възможността за сезиране на Конституционния съд, съобщи БНР.

Красимир Джонев, кмет на Летница и председател на Комисията по селските райони в НСОРБ, заяви, че принципно общините не са против промяна в закона. „Тя е наложителна, защото животновъдите в България действително се нуждаят от пасища, за да стопанисват по-добре своите животни“, посочи той. 

Въпросът според него е принципен, защото промяната в закона лишава от възможност общините да се разпореждат със своя собственост. Общинският съвет е органът, който се разпорежда със собствеността, а сега това се променя.

Ще бъдат назначавани комисии от Областна дирекция "Земеделие и гори", в които комисии ще участват пропорционално представителни на общината, на държавата и на сдруженията на животновъдите. И общините ще останат малцинство в тези комисии и на практика общинският съвет ще е лишен от възможност да се разпореди с пасищата, прогнозира Джонев. 

Въпреки това според него промяна е необходима, тъй като действително има животновъди, които останали без пасища и мери. С едно корекция на закона трябва да се даде възможност на фермерите да притежават пасища за известно време и това да става без търг, предлага той.

На въпрос дали кметовете са недоволни от закона, защото ще се ограничи възможността да дават пасища на свои хора, Джонев отговори, че кметът е публична личност, която е контролирана от обществото и това е невъзможно.

Депутатите промениха закона, за да се ограничи възможността на общините да се разпореждат автономно със собствеността си. Общините са заподозрени в нелоялност към животновъдите, каза Джонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още