fallback

Жилищните цени у нас растат в синхрон с европейските

Жилищата в Европейския съюз поскъпват през първото тримесечие с 0,2% на тримесечна база и с 1% на годишна

18:55 | 10.07.14 г. 8

С 1% са нараснали жилищните цени в България през първото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното (последното на 2013) и с 0,7% на годишна база, сочат изчисления на Евростат, публикувани днес. 

Така България се нарежда сред 16-те страни членки на Европейския съюз (като тук са включени и Исландия и Норвегия), за които е отчетено повишение на жилищните цени през първото тримесечие на годината спрямо предходното.

От Националния статистически институт отчетоха по-леко повишение на цените у нас от 0,2% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо предходните три месеца, а на годишна база не регистрираха промяна.

Общо за Европейския съюз цените на жилищните имоти се повишават през първото тримесечие с 0,2% на тримесечна база и с 1% на годишна, сочат още данните на Евростат.

В еврозоната обаче е регистриран спад на цените от 0,3%, както на тримесечна база, така и на годишна.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-големи понижения на жилищните цени на годишна база през първото тримесечие са отчетени в Хърватия (-9,7%), Словения (-6,6%) и Кипър (-5,7%), а най-големи повишения има в Естония (+17,5%), Латвия (+10,4%) и Великобритания (+8%).

На тримесечна база най-силно поевтиняват жилищата отново в Хърватия (-2,7%), както и в Люксембург (-2,3%) и Словения (-1,7%). Най-значително поскъпване се наблюдава в Естония (+4,8%), Швеция (+2,4%) и Великобритания (+2,2%).

Индексът на жилищните цени измерва измененията на цените на всички жилищни имоти, закупени от домакинствата (апартаменти, самостоятелни къщи и други), както нови, така и съществуващи. Данните се предоставят от националните статистически институти на съответните страни членки. Общите стойности за еврозоната и ЕС се изчисляват от Евростат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
fallback