fallback

Двустайните жилища са най-предпочитани от купувачите според агенция

Времето за продажба на едно жилище е намаляло наполовина спрямо миналата година

12:07 | 22.07.14 г. 8

Двустайните жилища остават най-предпочитани от купувачите, сочат данни на консултантската компания ЕРА България за полугодието. По данни на компанията 41% от продажбите за този период са на двустайни жилища.

Средната цена на двустайните апартаменти достига 39 хил. евро, показват още данните на компанията. Компанията отчита още, че в София жилищата струват средно 96 хил. евро за 116 кв. м в района на „Младост 1“, около 44 хил. евро за 97 кв. м в центъра на столицата и близо 30 хил. евро за 80 кв. м в района на „Овча купел 1“.

Данните на посредниците показват още, че времето за продажба на едно жилище е намаляло почти два пъти през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година. Към месец юни времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас при 120 дни през 2013 г.

Затвърждава се и тенденцията за ръст на продажбите. За периода януари-юни агенцията регистрира ръст от 64% в продадените имоти в сравнение със същия период на миналата година. 

Повишен е интересът към покупка на жилища в София през юни. Според специалистите това се дължи на политическата обстановка и на банковата криза. Очаква се този тренд да продължи и през следващите месеци, прогнозират от агенцията.

ЕРА наблюдава още спад на вложенията на руски граждани от 35% на годишна база във Варна и Бургас.

„Причините за подобно развитие са комплексни, но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом“, отбелязва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

На европейско ниво е налице слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти през 2014 г., посочват още от агенцията. Положително влияние оказват и все още ниските лихви по ипотечните кредити.

Очакванията до края на годината са цените на жилищата в големите столици на Европа да се запазят по-устойчиви, отколкото в селските райони на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 06.09.22 г.
fallback