fallback

ДНСК чака съдебно решение за законността на втория лифт в Пампорово

Строителният контрол е констатирал при последните проверки, че незаконно строителство в ски зоната над Банско няма

11:42 | 01.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) води съдебна битка заради втория лифт в Пампорово. Върховният административен съд трябва да се произнесе дали линията „Двата моста“ в землището на с. Стойките е законна, съобщават от Дирекцията по повод запитване на Mediapool.

Припомняме, че строителният контрол констатира през миналата година, че новата въжена линия, както и разширенията на ски пистите, са незаконни. Дирекцията издаде заповед и за премахването на лифта въпреки възраженията на хотелиери.

„Пампорово“АД е обжалвало заповедта на строителния контрол пред Административния съд в Смолян, който е отменил заповедта на ДНСК през юни т. г. Дирекцията е обжалвала решението пред Върховния административен съд, като жалбата е внесена на 14 юли.

ДНСК уверява, че съобразно решението „ще бъдат предприети последващи действия“.

Същевременно последната проверка на строителния контрол в ски зоната над Банско е установила, че незаконно строителство няма, както и че територията на концесията се контролира ежедневно от служители на дирекция „Национален парк Пирин“ и регулярно от служителите по контрол на строителството към община Банско.

През тази година ДНСК е осъществила проверка на ски зоната в началото на април. Строителният контрол е направил втора проверка и през юни, като предстои още една и през октомври преди началото на ски сезона.

Припомняме, че на последното си заседание (в сряда, 30 юли) правителството е взело решение да промени концесията на „Юлен“ АД, като е допълнило договора с площта на концесията. Това съобщи вицепремиерът в оставка Даниела Бобева на заключителната пресконференция на министрите. Министерският съвет обаче отказа да посочи каква площ е записана в договора.

През 2011 г. стана ясно, че концесионерът е използвал 650 дка повече, заради което кабинетът на Бойко Борисов искаше да се приемат законови поправки. Това стана повод за мащабни протести на екозащитници.

По-късно Министерството на околната среда и водите призна за незаконна ски писта в Банско - „Платото-1“. През миналата година Върховният административен съд пък постанови, че лифтът в ски зоната също е незаконен, тъй като е изграден извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения в Национален парк Пирин.

От години се водят дебати и за изграждането на втори лифт, за да бъде подсигурена изградената леглова база в района на Банско и да се избегнат опашките на съществуващия. ЮНЕСКО, под чиято егида обаче е Националният парк, и граждански и екоорганизации категорично се противопоставят на идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
fallback