IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгения Раданова уволни шефовете на Академика 2011 заради ремонта на Зимния дворец

Съветът на директорите на дружеството приключи търга, въпреки че служебният министър спря процедурата заради необосновано високата и стойност

19:09 | 21.08.14 г.
Евгения Раданова уволни шефовете на Академика 2011 заради ремонта на Зимния дворец

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни съвета на директорите на търговско дружество „Академика 2011“ – Цветко Начев, Марин Маринов и Тодор Трифонов, съобщават от Министерството на младежта и спорта.

Като мотив тя изтъкна, че не може да работи с хора, които не се ползват с нейното доверие и не изпълняват нейната воля.

Причината за решението на Раданова е процедурата за ремонта на Зимния дворец на спорта в София. Въпреки че тя е спряла обществената поръчка заради необосновано високата и стойност, търгът е бил завършен от членовете на борда на директорите на “Академика 2011”. За изпълнител на ремонта е било определено обединението “София спорт”, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”. Те предложиха малко под 41 млн. лева – най-високата оферта, но с най-висока техническа оценка на комисията.

„Липсват каквито и да е било документи и/или информация относно начина на формиране на прогнозната стойност на поръчката за ремонта на Зимния дворец”, посочва се в съобщението на Министерството, което се позовава на констатации от одитния доклад на търга.

“Освен че се явява напълно неаргументирана и необоснована, прогнозната стойност изглежда и значително завишена в сравнение с подобни проекти, възложени също по реда на Закона за обществените поръчки”, допълва се в съобщението.

Отделно са открити и други формални нарушения, които не могат да бъдат отстранени на този етап без промяна на първоначалните условия, сочи одитният доклад на процедурата, в който се препоръчва тя да бъде прекратена.

Министър Раданова изрично подчертава, че по закон няма право да нарежда на ръководството на дружество да прекрати или забави обществената поръчка.

В своя позиция, публикувана на сайта на Министерството на спорта, Евгения Раданова коментира: “Едва ли в България има човек, който повече от мен да желае Зимният дворец на спорта да бъде реновиран и да стане модерен и безопасен дом на всички ледени спортове. Това е мястото, на което съм се изградила като човек и състезател и където пред родна публика съм спечелила едни от най-ценните отличия в кариерата си.”

Тя обаче пита на каква цена трябва да бъде извършен този ремонт.

“Една от първите ми задачи като служебен министър на младежта и спорта беше да назнача вътрешен одит на обществената поръчка, касаеща реконструкцията и модернизацията на съоръжението. Още при първата ми среща с борда на директорите на търговското дружество „Академика 2011“ аз ги уведомих за своите намерения и ги помолих да ме държат в течение на процедурата, както и да не предриемат прибързани решения, докато трае проверката. За съжаление, останах излъгана!”, посочва се в нейната позиция.

Търгът за ремонта на Зимния дворец беше обявен през април с прогнозна стойност от почти 41 млн. лева. Преди няколко месеца правителството на Пламен Орешарски увеличи капитала на "Академика 2011" ЕАД с 35 млн. лева заради предстоящия ремонт на Зимния дворец.

Министерският съвет очакваше ремонтът да струва около 50 млн. лева и планираше останалите пари –15 млн. лева, да бъдат отпуснати догодина.

Ремонтът на сградата беше включен в приоритетите на спортното министерство. Зимният дворец в София не е ремонтиран от построяването му през 80-те години на миналия век. Предвиждаше се той да бъде затворен още през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още