IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НПО предлага да се подпомагат млади семейства при покупката на първи дом

Законодателната уредба на жилищната сфера в България има нужда от сериозни промени, смятат от Коалиция „Достоен дом“

14:54 | 09.09.14 г. 4
НПО предлага да се подпомагат млади семейства при покупката на първи дом

Да се подпомогнат млади семейства, млади специалисти и хора в неравностойно положение при покупката на първи дом, да се разшири общинският и държавен жилищен фонд, предназначен за нуждаещи се, както и да се регулира пазарът на наеми в България – тези и други предложения за промени в нормативната уредба предлага Коалицията за подобряване на жилищните условия в България „Достоен дом“. Това съобщи на пресконференция Минчо Бенов, национален директор на Habitat for Humanity, нестопанска организация за подобряване на жилищните условия в страната, и координатор на коалицията.

Предложенията за законодателни промени са резултат от работата на две работни групи, обособени в рамките на коалицията и са били изпратени на бившия министър на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов. Те включват и предложения за актуализацията на жилищната стратегия от 2004 г., както и за подготовката на новия Жилищен кодекс, по който работеше строителното министерство. Работата по кодекса обаче е прекратена, информира зам.-председателят на Камарата на архитектите в България Николай Гълъбов.

Участниците в коалицията се обединяват около мнението, че законодателната уредба на жилищната сфера в България има нужда от сериозни промени, за да се преодолеят редица проблеми, включително незаконното строителство и подобряването на енергийната ефективност.

Те призовават за облекчаване на процедурите за строителство, заради сложността на които често много хора пристъпват към незаконно застрояване. Отделно е необходимо и по-добро съгласуване между отделните нормативни актове, за да се избегнат предпоставките за корупция.

Като друг проблем Николай Гълъбов очерта липсата на закон за дейността на брокерите на имоти, както и некачествените планиране и строителство. Проблемът се задълбочава и от несъвършения Закон за обществените поръчки, който насърчава участниците в търгове, предлагащи най-ниската цена. Същевременно в момента около четири пети от инвестициите в строителството идват от публични средства, т. е. разпределят се съгласно регламентите на Закона за обществените поръчки.

Като спънка пред санирането на жилищата участниците в коалицията откроиха Закона за управлението на етажната собственост. Те призоваха през следващия програмен период процесът по саниране на блокове с европейски средства да се децентрализира и етажните собственици да получат правото да управляват процеса, като сами избират изпълнителите на ремонтите.

От коалицията предлагат също така грантовете за саниране на жилища да се отпускат съобразно постигнатите резултати, т. е. енергоспестяването.

Атанас Буглов от Wienerberger подчерта, че в България има грешно разбиране за санирането на жилищата като полагане на стиропор по фасадата и това разбиране трябва да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ако НПО-тата ще подпомагат - съм за. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
rebel8
преди 9 години
крайно време е тоя народ да научи, че собственото жилище не е задължително нещо, а е една инвестиционна възможност, а една от причините София да е сред най-скъпите градове като брой средни заплати необходими за покупката на жилище е именно свръхтърсенето, което се създава от това нездраво разбиране. Ако някой е склонен да кара на фотосинтеза, за да има собствено жилище или издевателства над родителите си да го изхранват докато той плаща кредит, който не може да си позволи, аз не искам да участвам в това финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
rebel8
преди 9 години
Иначе с останалите неща за регулирането на брокерската дейност и прочие съм съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
rebel8
преди 9 години
Покупката на имот, първи или 15ти, е вид инвестиция и всеки сам си прави сметката дали да инвестира или не и за това никаква държавна помощ не трябва да има. На тая логика държавата трябва да подкрепя и инвестирането в акции и всичко друго, което се сетите. Знам, че искаме да бутаме строителството нагоре, ама не е това начина. Ако икономиката на страната най-после започне да работи, младите семейства и не знам си кои, ще могат да си позволят жилище и без държавна помощ. А мисля, че съживяването на икономиката може да стане и без насила да бъда принуждаван да финансирам покупката на жилище на някого (преразпределение на доход със съмнителен резултат, защото тези пари няма да отидат другаде)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още