fallback

bauMax напуска България

Австрийската компания продава бизнеса си у нас на компания, свързана с Carpet Max

12:36 | 12.09.14 г. 46

Още една чужда верига от типа „направи си сам“ напуска България. Австрийската bauMax продава 8-те си магазина в страната на компанията Haedus JSC (Хедус АД), съобщава Ройтерс.

Дружеството е учредено през миналата година. Основен акционер е „Ей Си Карпет“ ЕООД – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко“ АД. И в двете дружества в съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П“ АД – собственикът на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор, показва справка в Търговския регистър.

Австрийската компания не разкрива финансовите условия по сделката, отбелязва информационната агенция. Предстои тя да бъде одобрена от българския регулатор по конкуренцията.

bauMax пострада сериозно заради кризата и бурната си експанзия на пазарите в Източна Европа, много от които се оказаха губещи за нея. През април фирмата се договори с кредиторите си за мащабно преструктуриране на бизнеса в региона. Компанията вече напусна Турция и Румъния.

Целта на bauMax е да се фокусира върху дейността си в Австрия и да запази хилядите работни места в страната, като плановете са бизнесът да бъде оздравен най-късно до 2016 г.

През 2013 г. компанията записа загуба от 189 млн. евро, припомня информационната агенция.

Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига – германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България. Купувач е "Видеолукс Холдинг", собственик на веригата за техника "Технополис".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
fallback