fallback

Строителният сектор продължава да буксува през първото полугодие

Развитието на строителната индустрия поне още две години ще продължава с бавни темпове, прогнозират от Камарата на строителите

15:11 | 24.09.14 г. 8

Строителният сектор продължава да буксува през първото полугодие заради несигурната среда, нарастващите задължения на общините към фирмите от бранша и липсата на активни инвестиции, пише в анализ на Камарата на строителите в България.

Прогнозата на браншовата организация за сектора е песимистична – развитието на строителната индустрия поне още две години ще продължава с бавни темпове и ще е далеч от предкризисните равнища.

Въпреки че има известни положителни сигнали през първата половина на 2014 г., строителният сектор остава силно зависим от обществените поръчки. Сградното строителство, което представлява почти 55% от общата строителна продукция, продължава да се свива, а инженерното, което представлява около 45% от общата строителна продукция, не успява да изведе сектора на положителна територия въпреки доброто развитие.

Обемът на строителната продукция е паднал под 4,9 млрд. лева през първата половина на годината спрямо над 4,9 млрд. лева през същия период на миналата година и над 5,4 млрд. лева през първата половина на 2012 г.

Нараства и вътрешнофирменият дефицит на свободни парични средства, заради което през първото и второто тримесечие на тази година са отчетени най-ниски нива на придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в отрасъла – един от ключовите фактори за постигане на траен растеж.

Положителните сигнали

През първото полугодие най-сетне е прекратена тенденцията за спад на издадените разрешителни за строеж. Спрямо първата половина на миналата година разрешителните отбелязват ръст от 1,1% като цяло, който се дължи най-вече на издадените разрешителни за строеж на административни сгради – те се увеличават с над 42% на годишна база.

При жилищните сгради увеличението е от 11,5%, а при жилищата – 41%. Единствено разрешителните за строеж на т. нар. други сгради намаляват с близо 9 на сто за една година.

Въпреки отчетения ръст обаче издадените през първото полугодие разрешителни за строеж като цяло са с почти 45% под нивата от първата половина на пиковата за строителния сектор 2008 г. Разрешенията за жилищните сгради намаляват с почти 57% за периода, за жилищата са с над 70% по-малко, за административните сгради – с 51% по-малко, а на другите сгради – с над 22%. Т. е. до възстановяването на активността браншът има да извърви дълъг път.

Въпреки общата тенденция за спад на чуждите инвестиции в икономиката, в строителния сектор за полугодието са вложени 33 млн. евро, посочва се в анализа, като се цитират данни на БНБ. Това представлява 44,5% ръст на годишна база, или 10 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
fallback