IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уеднаквяват се изискванията за инвестиционните проекти от 4-та и 5-та категория

В наредба ще се описва това, което трябва да съдържа един инвестиционен проект

18:57 | 09.10.14 г.
Уеднаквяват се изискванията за инвестиционните проекти от 4-та и 5-та категория

С промени в наредба ще се унифицират изискванията към инвестиционните проекти за сгради от най-масовите четвърта и пета категория. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Обществения съвет към Министерството на регионалното развитие, съобщава БТА.

В приложения към наредба №4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти ще се описва това, което трябва да съдържа един инвестиционен проект, обясни на пресконференцията министърът на регионалното развитие в служебния кабинет Екатерина Захариева. Сега всяка администрация на централно и местно ниво изисква различни неща, пояснява Захариева.

С друго предложение за промяна в наредбата се въвежда изискване при публичен проект проектната документация да е придружена с количествена сметка.

Промените в наредбата ще са факт след около две до три седмици, за да се отчете и мнението на гилдията, каза Захариева.

„Детайлизирайки точно какво трябва да представлява един проект считаме, че по този начин ще се унифицира практиката и ще се облекчи инвестиционния процес както за проектантите и инвеститорите, така и за възложителите в случай, когато различни министерства или общини са възложители по Закона за обществени поръчки и Закона за устройство на територията", коментира министърът, цитирана от агенция Фокус.

На днешния Обществен съвет са дискутирани и промени в наредба №7 за правилата и нормативите за устройството на отделните видове територии и устройствени зони.  Предлаганите промени в текстовете обаче не могат да се случат без промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), за което е нужен Парламент.

По-конкретно служебното правителство и експертите предлагат разгънатата застроена площ да се мери на вътрешни стени, като се изключат външните изолации с цел стимулиране на енергийната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още