fallback

Недостатъчно обезопасяване по строителните обекти констатира Инспекцията по труда

Близо 5 хил. нарушения са установили трудовите инспектори при проверки по строежи

14:47 | 13.10.14 г.

Необезопасени отвори в строителните и конструктивни елементи (стени, етажни плочи и др.) са сред най-честите нарушения, установени от инспекторите по труда по време на извънредната инспекционна кампания в строителството през август и септември.

Недостатъчното обезопасяване създава опасности от падане от височина както на хора, така и на тежки предмети, които могат да наранят работещи или преминаващи, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Инспекторите са установили, че често строителите работят на външни скелета и етажни плочи без подходящо обезопасяване, както и че не се укрепват изкопи при извършване на дейност в тях, което представлява опасност от свличане на земни маси.

Обезопасяването на изкопите, според Инспекцията, често не е достатъчно сигурно, за да предотврати падане на преминаващи хора в тях.

Проверките са установили и практика да не се обезопасяват електрически кабели по строежите.

Инспекцията по труда уточнява, че заради зачестили злополуки в строителството е организирана информационна и инспекционна кампания в сектора от 12 август до 30 септември 2014 г. Извършени са 908 проверки в 821 предприятия за строително-монтажни работи. Констатирани са 4 977 нарушения. От тях 3 611 са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Спрени до отстраняване на нарушенията са 65 машини, строителни обекти и участъци от тях. Съставени са 287 акта за установяване на административни нарушения. Дадени са 4 802 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Чрез нови проверки се следи дали те са изпълнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
fallback