IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Йовчев: Държавата трябва да отговаря само за обектите за професионален спорт

Все по-трудно е да се заделят средства за спортни бази от държавния бюджет, каза зам.-министърът на спорта

11:00 | 17.10.14 г.
Й. Йовчев: Държавата трябва да отговаря само за обектите за професионален спорт

Държавата трябва да отговаря само за спортните обекти за професионален спорт, а общините – за обектите за масов спорт. Това каза зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев при откриването на конференция за строителството на спортни съоръжения.

В България все повече има младежи, които искат да спортуват, макар и непрофесионално. Затова е много важно да се очертае необходимостта от инвестиции в спортни съоръжения, да се посочат варианти за тяхното финансиране. Защото все по-трудно е да се заделят средства за спортни бази от бюджета на държавата, отчете той.

„Особено ценни за развитието и строителството на спортните съоръжения у нас са публично-частното партньорство и кандидатстването по европрограми. Не бива да се забравя, че това е инвестиция в здравето на нашите деца и на цялата нация“, заяви Йовчев. Той се ангажира, когато изтече мандатът му на зам.-министър в служебния кабинет, да се бори за намирането на финансиране на спортната инфраструктура.

Йовчев допълни, че наличието на повече спортни съоръжения е основна предпоставка за приемането на големи спортни събития. Той посочи, че тези домакинства влияят върху икономическото развитие на страната ни и приобщават към различните видове спорт. Домакинствата носят и престиж на България.

„При развитието на елитния и масовия спорт е особено ценно партньорството между държавата и общините. Основната роля за стопанисване на спортните обекти трябва да носят общините, особено за обекти за масов спорт. Държавата трябва да помага със средства за изграждането им, но стопанисването трябва да е от местната власт. Единствено големите обекти, предназначени само за професионален спорт, трябва да останат под шапката на спортното министерство и там да се подготвят елитните състезатели“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още