fallback

Паметникът пред НДК ще бъде разглобен и преместен

На негово място ще бъде бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк

16:48 | 18.12.14 г. 10

Паметникът "1300 години България" пред НДК ще бъде преместен, реши днес Столичният общински съвет с 42 гласа "за" и три "против". Единствено трима общински съветници от БСП не подкрепиха предложението, а останалата част от групата на левицата не участва в гласуването, предаде БТА.

Вносители на доклада са общинските съветници Михаил Владов, Орлин Иванов, Малина Едрева, Борислав Бориславов и Прошко Прошков.

Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк ще бъде възстановен в парка пред НДК на мястото на паметника "1300 години България". Художествените скулптурни елементи от паметника ще бъдат демонтирани и предадени за временно съхранение в Музея за история на София. Ще се търси подходящо място за постоянно експониране на пластиките.

По време на дискусията Николай Белалов от БСП посочи, че решението за паметника е политическо и цели премахване на нещо, което не се харесва на група хора. Той каза, че не е ясно откъде ще дойдат парите за възстановяване на мемориала на загиналите. Според Белалов ще има проблем, когато ще трябва да се взриви паметникът.

„Много по-разумно е преместване, но щом вие настоявате за взривяване“, отбеляза Прошко Прошков от СДС. „Това било триизмерна творба на Пикасо според БСП, но аз знам какви са посещенията в музеите на Пикасо. Каква е обаче посещаемостта с цел възхищение пред този паметник“, попита той.

По думите му докладът не е политически и в него не се говори за разрушаване, а за преместване.

Вносителите на доклада от ГЕРБ подчертаха, че те не са за взривяването или унищожаването на паметника "1300 години България", а за преместването на скулптурните композиции на арх. Старчев на подходящото място. От ГЕРБ посочиха, че паметникът е опасен и общината от години харчи пари за неговото укрепване и обезопасяване.

В подкрепа на премахването на паметника "1300 години България" се обяви и Димитър Антов, който прочете декларация от името на ВМРО в защита на възстановяване на Мемориала на загиналите войни от Първи и Шести пехотен полк.

През май тази година Столична община обяви конкурс, в който архитекти, скулптори и дизайнери да предложат решения за съдбата на спорния паметник пред НДК. През септември журито приключи работа и даде поощрителни награди, но нито един проект не спечели първо място.

През октомври Столичната община представи идеен проект за възстановяване на Военния паметник на софийските Първи и Шести софийски пехотен полк на историческото му място, където сега се намира паметникът „1300 години България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
fallback