IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите ще продължат да се понижават, прогнозират от УниКредит

Средният размер на ипотечните кредити достигна близо 72 300 лв. през миналата година, повишава се и размерът на потребителските заеми

14:10 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по кредитите ще продължат да се понижават, прогнозират от УниКредит

Лек ръст на сделките с недвижими имоти от около 5% се очаква да има през тази година. Вследствие на това ще се раздвижи и пазарът на ипотечни кредити, като се очаква в следващите месеци да има минимално повишение на цените на имотите. Това прогнозира Крум Алексиев, директор Маркетинг и клиентски сегменти в УниКредит Булбанк, в годишния си анализ за кредитите на домакинствата, съобщиха от банката.

Алексиев очаква тенденцията за понижаване на лихвите по кредити, повишеното предлагане и конкуренцията между финансовите институции да се запази и през 2015 г., като домакинствата ще продължат да бъдат предпазливи при вземането на финансови решения. Положителните сигнали за подобряване на макросредата и икономическата активност, повишената ликвидност в системата и колебливото възстановяване на пазара на труда определят очакванията за поведението на потребителите, смята още Алексиев.

Въпреки сложната политическа и икономическа обстановка в страната през 2014 г., конкуренцията на банковия пазар доведе до по-добри ценови условия по кредитите, от което спечелиха основно клиентите, обясняват от банката в доклада си за изминалата година.

Основните причини за повишената активност на домакинствата през последното тримесечие на 2014 г. според експерта са две – първите признаци за политическа стабилност и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, премествайки се в по-голямо жилище.

Най-активни остават потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички кредитополучатели. След тях е групата на купуващи първо жилище на възраст между 26 и 35 години – 33.2%, обяснява Алексиев.

Според данните с около 4% средно се е увеличил средният размер на ипотечните кредити у нас през 2014 г. спрямо година по-рано и той възлиза на близо 72 300 лева. През цялата 2014 г. се е наблюдавал ръст в подадените искания за ипотечни кредити на физически лица, като повишението е с около 5% спрямо предходната 2013 г.

Средният срок на изплащане на ипотечните кредити се запазва на 22 години. Едва 0,3% от ипотеките през октомври 2014 г. не са целеви, а за лично ползване, като те често се използват за финансиране на други сделки, сочи анализът.

През изминалата година се е наблюдавало и повишено търсене на потребителски кредити и  нарастване на средния размер до 8100 лв. През  2013 г. размерът им е бил 7300 лв. "От друга страна, наблюдаваме все по-голямо желание от страна на клиентите за по-бързо погасяване на задължението, като средният срок на потребителския кредит намалява от 8 на 7 години", допълва Алексиев.

Въпреки желанието на много банки на пазара да предложат на клиентите си стабилност в изплащането на кредитните им задължения чрез непроменлива месечна вноска, интересът към кредитите с фиксирана лихва продължи да спада. Това се случи за сметка на увеличаващия се интерес към кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти. Една от възможните причини е очакванията на потребителите за ниски пазарни лихвени индекси в  краткосрочен и средносрочен период, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още