fallback

Спад на чуждите инвестиции в имоти у нас отчита асоциация

Руските граждани са притеснени от рестрикциите на ЕС спрямо Русия, коментират от Българската строително-инвестиционна асоциация

13:42 | 07.01.15 г. 17

През последните 2-3 месеца има спад на чуждестранните инвестиции в имоти, съобщи в ефира на БНР председателят на Управителния съвет на Българската строително-инвестиционна асоциация Георги Димитров. Основната причина за този спад са намалели покупки от страна на рускоговорящите граждани, уточни той.

80% от покупките на т.нар. „сезонни“ имоти, които са основно по Черноморието и в планинските курорти, са от граждани на трети страни (извън ЕС) и основно руснаци, коментира Димитров. Според него те сега са притеснени от рестрикциите, които ЕС налага срещу Русия, както и от визовите ограничения.

Членовете на Българската строително-инвестиционна асоциация в последните години са продали над 1 млн. кв. метра застроена площ на чужди граждани, уточни той. Средната цена е около 500 евро на квадратен метър.

От Асоциацията ще потърсят съдействие от страна на държавата за подобряване на облика на България пред чуждестранните инвеститори в имоти – и в трети държави, и в Европа.

„Това са едни много дълготрайни потребители в България – едни инвеститори, които купуват нещо, дори и с инвестиционна цел, за да го преотдават, да имат някаква доходност. Това носи данъци на държавата, една дълготрайна политика на потребление“, посочи още Димитров.

Друга област, в която държавата може да помогне на сектора, е по отношение на политиката на визовите режими, особено за знакови дестинации, сред които и азиатските пазари, смятат от Асоциацията.

Изграждането на инфраструктура също е част от помощта, която държавата може да направи за привличане на чужди инвеститори в имоти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 06.09.22 г.
fallback