IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадастралната карта на София няма да бъде готова през тази година

Кадастърът прави имотния пазар по-сигурен, а данъчните оценки на имотите - по-точни

10:09 | 09.01.15 г.
Кадастралната карта на София няма да бъде готова през тази година

През тази година цялостната кадастрална карта на София няма да може да бъде завършена заради обжалването на обществените поръчки в два от столичните райони - „Слатина“ и „Студентски град“, съобщи БНТ.

В момента тече обработване на данните за седем района - „Красно село“, „Възраждане“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Илинден“ и „Триадица“. Живеещите в тези райони трябва да предоставят документите за собственост на имотите си в съответните общини, за да се гарантира точното отчитане на данните в кадастъра.

Има възможност и за изпращане на документите по електронен път, но собствениците трябва да се свържат със съответната служба по геодезия и картография, за да получат актуалния имейл, на който да изпратят сканираните нотариални актове.

Кадастралната карта на града прави имотния пазар много по-сигурен, а данъчните оценки – по-точни, коментират от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. При сделка скица за имот може да бъде извадена направо при нотариус и заверена от Агенцията с електронен подпис, обясняват експертите.

Освен в София кадастрални карти се изработват и за другите градове в страната. От Агенцията очакват до края на 2015 година да бъдат завършени картите за над 70 населени места. До този момент 18% от територията на страната е въведена в кадастрални карти.

„Централизираната система, която се поддържа при нас, съдържа около 6 млн. имота“, уточни Валентин Йовев, експерт в Агенцията по геодезия, и допълни, че като брой това представлява над 30% от имотите в страната.

Изработването на картите на населените места у нас се извършва по силата на Закона за кадастъра и имотния регистър. В тях се съдържат данни за границите, площта, вида територия и начина за трайно ползване на недвижимите имоти. В картите ще се вписват още и правото на собственост и другите вещни права върху имотите.

При сделки с имоти за изработването на нотариалния акт ще е необходима скица с данни за имота и собствеността върху него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още