fallback

Данъците за санираните с държавни пари жилища ще се увеличат с до 5 лева

След 2016 година санирането с публични средства няма да бъде на 100 процента безвъзмездно, каза регионалният министър Лиляна Павлова

16:37 | 07.02.15 г. 6

Данъкът и такса смет за жилищата, обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 до 5 лева. Това съобщи днес в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя представи програмата пред десетки граждани в Градския дом на културата "Борис Христов", съобщава БТА.

Вчера е направен експеримент с данъчен софтуер, за да се изчисли как ще се променят данъчните ставки на санираните имоти. Проиграни са примери с имоти от 80 квадратни метра в идеалния център на София и Благоевград, с направени възможно най-луксозни подобрения по програмата.

Изчисленията показват, че данъкът на годишна база ще се увеличи средно с 1,61 лева, а такса смет - с 1-1,20 лева, обясни министър Павлова. 

Поскъпването почти няма да се усети, тъй като тези, за които жилището е първо по ред, ползват 50 процента намаление на ставката, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев. Хората ще получат и допълнително облекчение, ако платят налозите с отстъпка в началото на годината.

Министър Павлова подчерта, че след санирането собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите. Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран.

Ако се прави ремонт на покрива, антените на мобилните оператори ще се преместват за сметка на самите фирми, същото се отнася и за рекламните пана, обясни още министър Павлова.

Тя припомни, че по програмата ще бъдат санирани жилища, строени до 1999 година, тъй като след тази дата за изграждането на жилищни сгради е използван друг способ. След 2016 година санирането по програмата няма да бъде на 100 процента безвъзмездно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
fallback