IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени ще позволят на спортните клубове инвестиции в съоръженията

Компаниите за спортни залагания ще могат да правят отчисления за спорта, обясни спортният министър

11:27 | 21.03.15 г.
Законови промени ще позволят на спортните клубове инвестиции в съоръженията

С промени в Закона за спорта ще стане възможно спортните клубове да наемат базата от общините за по-дълъг период от време. Това ще им позволи да правят и инвестиции за подобряване на спортните съоръжения, коментира в предаването “Седмицата” на Дарик радио министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Кралев обясни, че 90 на сто от спортните бази, които се ползват от клубовете, са общински. Местните администрации нямат право обаче да подписват договори за наем за по-дълъг срок от 10 години. Същевременно инвестициите в спортна инфраструктура се изплащат по-бавно.

Отделно общините нямат и средства да развиват и поддържат спортни бази, а същевременно не изпълняват и основната си функция – да развиват масовия спорт, коментира Кралев. Според него за детско-юношеския спорт трябва да отговарят клубовете, а федерациите трябва да се занимават с елитните, професионални спортисти.

Ако се даде възможност клубовете да наемат спортните бази за по-дълъг период от време, те ще могат да кандидатстват по различни финансови инструменти, за да инвестират в съоръженията, посочи министърът на спорта. Самото ведомство също ще разполага с финансов механизъм с над 90 млн. лева, но в момента “няма кой да кандидатства”, посочи той.

Със законови промени ще се даде възможност и компаниите, които се занимават със спортни залагания и цифрови игри, да правят отчисления за спорт по примера на Унгария. Инвестициите биха могли да се признаят за разход на фирмите, със санкцията на спортното министерство, и така да доведат до редукция на данъците, обясни Красен Кралев.

С тези промени ще се даде и повече гъвкавост на Българския спортен тотализатор, за да устои на конкуренцията от частния сектор, допълни той.

Също със законови поправки ще се даде възможност на университетите да развиват и финансират собствени професионални спортни клубове, посочи министърът. Той допълни, че развитието на зимните спортове, разширяването на пистите и на ски съоръженията трябва да стане в рамките на законодателството.

За ремонта на Зимния дворец в София Красен Кралев обясни, че се чака съдебното решение във връзка с иска на министерството срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което беше в полза на строителната фирма, спечелила търга – обединението “София спорт”, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”.

Припомняме, че за ремонта на Зимния дворец правителството на Пламен Орешарски отдели 35 млн. лева, с които увеличи капитала на дружеството “Академика 2011”. Обществената поръчка беше спечелена от "Главболгарстрой", но служебният министър на спорта Евгения Раданова прекрати търга заради липса на обосновка на цената и уволни ръководството на дружеството.

По-късно КЗК отсъди в полза на строителната фирма, а спортното министерство обжалва решението на антимонополния регулатор.

Ремонтът на сградата беше включен в приоритетите на спортното министерство. Зимният дворец в София не е ремонтиран от построяването му през 80-те години на миналия век. Предвиждаше се той да бъде затворен още през 2013 г.

Ако съдебното решение е в полза на строителното дружество – поръчката продължава и ще се търси липсващото финансиране. Ако е в полза на министерството обаче, ще се обяви нова тръжна процедура в рамките на наличното финансиране, каза Кралев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още