IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се използват реките в съвременните градове ще обсъждат архитекти в Пловдив

Проект за временен плаж и басейн в коритото на река Марица и сцена край нея търси финансиране

12:30 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пример за приобщаването на река към градската среда в Сеул. <em>Източник: One Architecture Week</em></p>

Пример за приобщаването на река към градската среда в Сеул. Източник: One Architecture Week

Как се използват реките в съвременните градове – това ще обсъждат специалисти по време на архитектурния фестивал One Architecture Week 2015, който ще се проведе между 18 и 27 септември в Пловдив. Темата на тазгодишния форум е „При-общена река“, съобщиха организаторите.

One Architecture Week ще покаже актуални български и чуждестранни примери за ползване на реките, ще предостави сцена за изява на местни и международни специалисти, които работят върху реките и ще представи изложби и намеси в градската среда, в които централна тема заема реката.

В момента фестивалът търси финансиране за реализирането на няколко проекта, сред които временен плаж и басейн в коритото на река Марица, сцена край нея и конкурс - отворена покана, който ще събира идеи на граждани за приобщаването на реката.

Идеята на фестивала е базирана на една забравена пловдивска традиция - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места покрай реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани.

След 70-те интересът към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката, освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. Повече от 100 години по-късно екипът на Архитектурната седмица е изкушен да възроди тази пловдивска традиция.

Идеята е временният плаж с басейн да бъде реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката. Съвместно с екологични организации ще бъде организирана акция по почистване на коритото. Проектът по никакъв начин няма да стимулира плуването в реката, тъй като течението може да е опасно и през целия период ще има осигурен спасител. Архитектурният проект ще предвиди места за сядане и шезлонги за слънчеви бани, сенници и чадъри, уточняват организаторите.

По техния предварителен план плажът трябва да отвори врати още през юли. Всички конструкции ще бъдат временни, малогабаритни и преместваеми. Единствено по-големият басейн (площ 40 кв.м.) ще бъде вкопан в пясъчните наноси, в непосредствена близост до брега и след това пространството ще бъде възстановено в първоначалния му вид. Няма да бъдат сечени дървета, няма да се навлиза в зони с птици и няма да бъдат използвани инертни материали от речното корито.

До 8 май 2015 г. ще се приемат коментари на architecture@edno.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още