IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За регистър на професионалните домоуправители настоява експерт

Регулация на тази дейност е необходима, за да се предотвратят проблеми с некачествени услуги и измами, според Георги Славов от НАДРБ

13:07 | 19.06.15 г.
За регистър на професионалните домоуправители настоява експерт

За въвеждането на задължителен регистър на професионалните домоуправители настоява Георги Славов от Националната асоциация на домоуправителите в Република България (НАДРБ).

Пред Investor.bg той коментира, че особено в София, където етажните собствености са много, се появяват все повече фирми, които предлагат подобна услуга, но тя е некачествена, а не липсват и измами, заради което регулацията е наложителна.

Славов предлага с регулацията на професионалните управители на държавна собсвеност да се занимават и държавата, и общините. Според него държавата не трябва да абдикира от проблема , защото в случаите на измами в крайна сметка хората се обръщат към Прокуратурата.

„В България проблемът първо се случва, после се разширява, а впоследствие подаваме жалба и търсим Прокуратурата. Малко е след дъжд качулка“, коментира той.

Що се отнася до последните предложения за промени в Закона за управлението на етажната собственост, Георги Славов приветства мерките, с които се въвеждат забрана за ремонти, които биха нарушили архитектурния вид и устойчивостта на сградите, както и задължението на собствениците да поддържат общите части. Според него обаче има какво още да се направи по отношение на законодателството, защото особено проблемът със събираемостта на средствата за ремонти и поддръжка проблемите са изключително изострени.

И в момента законодателството дава възможност с решение на общото събрание да се стартира съдебно преследване на длъжниците, които не си плащат дължимите вноски за поддръжка и ремонти на сградите, по реда на ГПК. Длъжниците обаче имат право да подадат възражение, заради което дела за малки суми се точат прекалено дълго.

Славов препоръчва да се направят законови промени, за да се опрости процедурата по дела с материален интерес до 1 000 лева, каквито са повечето от делата срещу длъжници на етажните собствености. За да се избегне влизането в дълги съдебни процедури, според него решението на общото събрание за определяне на размера на разходите с необходимия кворум трябва да се възприеме като изпълнително основание.

Що се отнася до контрола дали собствениците не правят ремонти, които застрашават блоковете, Георги Славов посочи, че повечето кметства не разполагат с административен капацитет, а промените в тази посока трябва да се консултират с общините.

Славов приветства въвеждането на етажна собственост по хоризонтала, което на практика частично решава проблемите при управлението на комплексите от затворен тип. В момента те не се считат точно за етажна собственост и трябва да сключват индивидуални договори за управление и поддръжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още